Consiliul National de Etica, institutie care analiza tezele de doctorat ale demnitarilor sub aspectul acuzatiilor de plagiat si care functiona in subordinea Ministerului Educatiei, va fi revocat joi, a anuntat ministrul Educatiei Adrian Curaj, la finalul sedintei Executivului.

"Am decis sa revoc Consiliul National de Etica, azi voi semna ordinul in acest sens. Am in vedere crearea in cel mai scurt timp a unui cadru normativ clar, coerent, privind doctoratul in Romania. Ma voi intalni la sfarsitul acestei saptamani cu Consiliul National al Rectorilor si in cel mai scurt timp cu prezidiul Academiei Romane si ulterior voi reveni cu detalii", a spus, joi, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, la finalul sedintei Executivului.

El a afirmat ca in Romania nu exista doua categorii de doctorat, una pentru demnitari si alta pentru restul doctoranzilor, si de aceea nu trebuie o comisie speciala care sa se ocupe doar de tezele de doctorat ale celor care ocupa functii in stat.

Adrian Curaj a mentionat ca teza de doctorat a ministrului Internelor Petre Toba nu va mai fi analizata de CNE deoarece consiliul isi va inceta activitatea, dar lucrarea va fi expertizata de mecanismul care va fi creat in urma unui cadru functional care va trata unitar tezele de doctorat. "Este foarte important sa cream cadrul ca deciziile ce se vor lua sa fie credibile in baza unui mecanism clar si respectat. Trebuie sa refacem increderea in sistemul de educatie din Romania", a spus Curaj.

Referitor la tezele deja verificate de CNE, ministrul Educatiei a explicat ca noul cadru normativ care va fi elaborat in urma discutiilor cu forurile amintite va stabili toate aceste aspecte.

El a mai spus ca va fi luata in calcul, la elaborarea unui nou cadru normativ, si rezolvarea situatiei in care o persoana doreste sa renunte la titlul de doctor. Precizarea a fost facuta in conditiile in care Curaj a fost intrebat de jurnalisti in legatura cu cazul fostului premier Victor Ponta. Acesta a sustinut, imediat dupa pierderea alegerilor prezidentiale, ca vrea sa renunte la titlu. Ulterior, el nu a facut acest lucru, pe motiv ca legislatia nu-i permite sa renunte benevol la titlul de doctor.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, saptamana trecuta, ca i-a cerut ministrului Educatiei sa "vina cu o analiza cat mai repede" referitoare la acuzatiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Toba, precizand ca nu se bazeaza pe ce ii spune "unul sau altul".

Citeste si:
Guvernatorul Deltei, revocat din functie
Guvernatorul Deltei, revocat...

"Nu stiu detalii, stiu ce mi-a spus dansul, stiu opinia si pozitia dansului. Am cerut si domnului ministru al Educatiei, Adrian Curaj, sa vina cu o analiza cat mai repede in urma consultarii Comisiei de Etica, care are aceasta responsabilitate, si vreau sa am o claritate cat mai obiectiva. Nu sa ma bazez pe ce imi spune unul sau altul inainte de a-mi exprima un punct de vedere in calitate de prim-ministru", a declarat premierul Dacian Ciolos la Realitatea TV, referitor la acuzatiile potrivit carora ministrul Internelor, Petre Toba, a plagiat mare parte din teza sa de doctorat.

Noul ministru de Interne, Petre Toba, care a condus Politia Romana in ultimii trei ani, se alatura listei cu demnitari acuzati ca si-au plagiat tezele de doctorat, potrivit Press One, care a relatat joi ca peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a acestuia ar fi copiate din diverse lucrari.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a cerut Comisiei de Etică a Universității...
Premierul Nicolae Ciucă a...

Cel mai cunoscut caz de plagiat in randul demnitarilor este cel al fosului premier Victor Ponta, in cazul caruia, in 2012, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, al carui absolvent este, a decis ca a plagiat teza de doctorat "Curtea Penala Internationala". Un alt verdict, de data aceasta favorabil premierului, a fost dat insa, in aceeasi perioada, de Consiliul National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei si a carei componenta a fost schimbata de guvern chiar inainte ca acesta sa analizeze acuzatiile de plagiat aduse lui Ponta.

Dupa pierderea alegerilor prezidentiale, in decembrie 2014, fostul premier anunta ca va renunta la titlul de doctor, ceea ce nu s-a intamplat, din motive de vid legislativ, scrie MEDIAFAX.

Si fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a fost acuzat de plagiat.

Citeste si:
Ministerul Educatiei incepe publicarea tezelor de doctorat
Ministerul Educatiei incepe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.