Ministrii propusi de catre Dacian Ciolos incep luni audierile in comisiile din Parlament, inaintea unui vot care ar putea marca investirea in functie a celui de-al 18-lea Guvern al Romaniei, format fara o majoritate clara in Parlament si cu sustinere conditionata din partea partidelor.

Dacian Ciolos ar putea marca marti, la votul de investitura din Parlament, mai multe premiere. Cea mai importanta este faptul ca ar putea ajunge in fruntea primul Guvern de dupa 1989 care este format exclusiv din oameni fara apartenenta politica. Ciolos este insa al treilea premier fara carnet de partid, dupa Mugur Isarescu si Mihai Razvan Ungureanu.

Cabinetul pe care l-a format Ciolos este al 18-lea al Romaniei, dupa cele doua guverne Petre Roman (decembrie 1989 - octombrie 1991), Guvernul Stolojan (octombrie 1991 - noiembrie 1992), Guvernul Vacaroiu (noiembrie 1992 - decembrie 1996), Guvernul Ciorbea (decembrie 1996 - aprilie 1998), Guvernul Vasile (aprilie 1998 - decembrie 1999), Guvernul Isarescu (decembrie 1999 - decembrie 2000), Guvernul Nastase (decembrie 2000 - decembrie 2004), cele doua guverne Tariceanu (decembrie 2004 - decembrie 2008), cele doua Guverne Boc (decembrie 2008 - februarie 2012), Guvernul Ungureanu (februarie 2012 - aprilie 2012) si cele patru guverne Ponta (mai 2012 - noiembrie 2015).

Intre timp, Romania a mai avut si sase premieri interimari: Gavril Dejeu, Alexandru Athanasiu, Eugen Bejinariu, Catalin Predoiu, Gabriel Oprea si Sorin Cimpeanu.

Ciolos ar putea veni astfel cu premiera unui Guvern format exclusiv din tehnocrati si ministri fara apartenenta politica. Acest Cabinet va functiona, cel mult, pana la alegerile din toamna anului 2016, insa se afla intr-o situatie fragila din punct de vedere al sustinerii parlamentare.

Guvernul Ciolos - format fara o majoritate clara si sustinut conditionat

Cu exceptia PNL, UDMR si a UNPR, restul partidelor parlamentare fie nu au luat inca o decizie cu privire la sustinerea lui Dacian Ciolos, fie au anuntat clar ca nu il vor vota sau au pus conditii stricte pentru sustinere. Astfel, PSD - partidul cu cel mai mare numar de parlamentari - a anuntat ca va vota noul Cabinet, insa il va supraveghea atent si orice "derapaj" va fi sanctionat. Social-democratii i-au prezentat lui Dacian Ciolos o serie de conditii la care PSD nu vrea sa renunte. Au conditionat sprijinul de continuarea masurilor luate de Victor Ponta, dar si de mentinerea ritmului de crestere economica. PSD este, de altfel, si cea mai mare amenintare la adresa Guvernului Ciolos, putand forma cel mai usor o majoritate in jurul sau pentru a initia si chiar a trece o motiune de cenzura.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Pe de alta parte, UDMR a anuntat ca va lua o decizie oficiala luni, in cadrul grupurilor parlamentare, insa propunerea presedintelui Kelemen Hunor este de a vota Cabinetul. "Propunerea mea este sustinerea pentru investitura a Guvernului Ciolos, inainte de oricine, premierul desemnat merita un vot pozitiv si din partea noastra pentru a incepe activitatea guvernamentala”, a spus Kelemen. Au existat insa unele rezerve in UDMR fata de noul Guvern. Liderii Uniunii s-au impotrivit si mentinerii lui Bogdan Aurescu in Cabinet, dar s-au exprimat si impotriva propunerii pentru Ministerul Dezvoltarii, Vasile Dancu. Ramane, astfel, neclara sustinerea UDMR pe termen lung si cum vor reactiona liderii Uniunii pe viitor la proiectele noului Cabinet.

ALDE a anuntat clar ca nu va sustine acest Guvern, considerand "nedemocratica" formarea unui Executiv fara membri cu apartenenta politica, decisi prin negociere.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

UNPR, in schimb, a sustinut ca nu are nicio solicitare, parlamentarii formatiunii sustinand propunerea presedintelui Klaus Iohannis si, implicit, noul Guvern. Astfel, Guvernul pe care il formeaza Dacian Ciolos va trebui sa negocieze fiecare masura in parte in Parlament, premierul desemnat anuntand deja, in mai multe randuri, ca va veni in fata partidelor parlamentare de fiecare data cand initiaza proiecte majore.

Vasile Dancu - fost ministru si lider PSD, ajuns tehnocrat in Guvernul Ciolos

Sustinerea PSD a venit, pe langa garanitiile privind proiectele fostului Cabinet Ponta, si ca urmare a cooptarii in Executiv a lui Vasile Dancu. Acesta a fost o propunere luata in discutie de catre PSD chiar pentru functia de prim-ministru in timpul primelor negocieri cu presedintele Klaus Iohannis. Potrivit unor surse social-democrate, PSD nu intentiona sa propuna un nume la primele discutii cu presedintele, insa l-ar fi nominalizat pe Dancu in cazul in care Iohannis le cerea social-democratilor o propunere de premier. Ulterior, numele lui Dancu a fost avansat de catre PSD in primele discutii cu premierul desemnat Dacian Ciolos.

Citeste si:
PSD s-a razgandit. Vrea sa mearga cu propunere de premier
PSD s-a razgandit. Vrea sa...

Social-democratii au conditionat astfel sustinerea de prezenta lui Vasile Dancu in Guvern, mai ales in fruntea unui minister de importanta, cum este Ministerul Dezvoltarii - condus pana in primavara de Liviu Dragnea -, dar si de functia de vicepremier. Vasile Dancu, desi nu mai este membru PSD, a fost, ani la rand, una dintre figurile centrale ale partidului, ajuns chiar ministru in Cabinetul Nastase.

Numele lui Vasile Dancu este strans legat de "Grupul de la Cluj", o aripa a PSD formata din lideri social-democrati din zona Ardealului, care au pus presiune pe partid in perioada in care presedinte al Romaniei era Ion Iliescu si prim-ministru era Adrian Nastase. "Grupul" s-a impus in PSD informal incepand cu anul 2000, cand trei lideri din Transilvania au ajuns ministri in Guvernul lui Adrian Nastase: Ioan Rus (ministru de Interne), Vasile Puscas (ministru delegat si negociator sef al Romaniei cu UE) si Vasile Dancu (ministru al Informatiilor Publice). Dupa ce PSD a pierdut puterea, in 2004, "Grupul" a devenit vizibil prin solicitarile de reforma si desprinderea de epoca Iliescu. "Grupul de la Cluj" a fost cel care l-a sustinut pe Mircea Geoana in lupta pentru preluarea sefiei PSD si inlaturarea lui Ion Iliescu din prima linie a partidului.

Citeste si:
Ciolacu îi amenință pe liberali că își dă demisia
Ciolacu îi amenință pe...

Vasile Dancu a demisionat din PSD in 2010, dupa o cariera de peste 10 ani in partid, timp in care a fost ministru, parlamentar, vicepresedinte al partidului si europarlamentar. Retragerea lui Dancu PSD incepuse in 2008, cand a renuntat la functiile politice si s-a concentrat pe activitatea sa profesionala si academica.

Liviu Dragnea i-a cerut, in octombrie 2015, sa revina in PSD, insa Dancu nu a raspuns invitatiei, afirmand ca poate fi de ajutor partidului si din afara.

Pe langa prezenta lui Dancu in Guvernul Ciolos, Dragnea a mai avut o solicitare fata de premierul desemnat: pastrarea in functie a secretarilor de stat si a membrilor din esalonul 2 si 3 din Guvern, respectiv expertii si functionarii numiti pe linie de partid, dar nu neaparat cu apartenenta politica. Raspunsul lui Ciolos a fost unul evaziv: nu va proceda la "epurari" si la "schimbari de dragul schimbarii", insa toti angajatii ministerelor vor trebui evaluati dupa criterii clare de performanta. Potrivit unor surse social-democrate, subiectul a fost abandonat in acest moment de catre PSD, care va sustine Guvernul, insa va urmari ce se intampla la nivelul ministerelor si isi va ajusta politica fata de Guvernul Ciolos in functie de actiunile premierului.

Cine sunt ministrii lui Ciolos

Chiar si PSD, care a anuntat sustinerea pentru Guvern, a precizat ca decizia este doar o "recomandare" pentru parlamentarii sai, astfel incat nu va exista un vot imperativ din partea partidului. Unii social-democrati au declarat deja ca nu vot vota Guvernul, din diferite motive. Surse social-democrate au declarat, pentru MEDIAFAX, ca numarul unor astfel de cazuri poate creste, avand in vedere ca unii alesi PSD nu sunt de acord cu propunerile facute in lista lui Dacian Ciolos. Motivul principal ar fi, potrivit surselor citate, ca sunt nume necunoscute, dar si oameni fara experienta in administratia publica.

Cu exceptia lui Vasile Dancu si a lui Lazar Comanescu, propunerile pentru Ministerul Dezvoltarii si, respectiv, Ministerul de Externe, niciun alt membru propus al Guvernului nu a mai activat in cadrul vreunui Executiv ca ministru. Propunerea pentru Ministerul Agriculturii, Ichim Irimescu, este fost secretar de stat.

Guvernul Ciolos va fi format din 21 de membri. Acestia sunt Lazar Comanescu - ministrul Afacerilor Externe, Petre Toba - ministrul Afacerilor Interne, Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apararii Nationale, Vasile Dincu - ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finantelor Publice, Costin Grigore Borc - ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Achim Irimescu - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Adrian Curaj - ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii, Aura Carmen Raducu - ministrul Fondurilor Europene, Cristina Guseth - ministrul Justitiei, Cristina Pasca Palmer - ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Claudia Ana Moarcas - ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informationala, Patriciu Achimas-Cadariu - ministrul Sanatatii, Elisabeta Lipa - ministrul Tineretului si Sportului, Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor, Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social, Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de peste Hotare, Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Ioan Dragos Tudorache - seful Cancelariei primului ministru.

O parte a propunerilor vin din randul expertilor romani care au lucrat in cadrul institutiilor europene de la Bruxelles, in timp ce altii sunt personalitati din randul unor ONG-uri sau institutii private.

In premiera, a fost format si un post de ministru delegat pentru consultare publica si dialog social (largind competentele fostului ministru delegat pentru Dialog Social), care va fi condus de Violeta Alexandru, in prezent director al Institutului pentru Politici Publice.

Primul nume retras din Guvern: Andrei Baciu, propus la Sanatate, fost fotomodel

Formarea Guvernului Ciolos a adus si primele probleme pentru premierul desemant. Acesta a fost nevoit sa renunte la Andrei Baciu, propunerea pentru Ministerul Sanatatii, la doar cateva ore dupa nominalizare. Baciu a intrat imediat in atentia presei, ca urmare a varstei sale - fiind cel mai tanar ministru propus -, dar si ca urmare a fotografiilor aparute cu el in spatiul public. Despre Andrei Baciu, chirurgul de numai 29 de ani, s-a aflat ca a fost fotomodel, prezentand lenjerie intima.

Dupa nominalizare, Baciu afirma ca este onorat de propunere si ca vrea sa aplice in tara ceea ce a invatat in strainatate. Andrei Baciu are 29 de ani si este presedintele Asociatiei SOS Drepturile Pacientilor, iar din 2013 este fondator si presedinte al Asociatiei Romano-Franceze de Chirurgie Cardiaca Pediatrica, precum si membru al Asociatiei Europene de Chirurgie Cardiaca si Toracica. Andrei Baciu este, din august 2015, si manager de proiect in cadrul campaniei "Drepturile Pacientilor", lansata impreuna cu liberalul Cristian Busoi, fost presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Ca urmare a informatiilor si fotografiilor aparute in presa, cu privire la trecutul profesional al lui Andrei Baciu ca model, Dacian Ciolos l-a retras pe acesta, dupa numai cateva ore de la anuntul oficial. In locul sau a fost propus Patriciu Achimas-Cadariu, seful Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.