Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind ratificarea Conventiei Consiliului Europei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, "Conventia de la Istanbul", al carui scop este prevenirea agresiunilor si protectia victimelor.

Documentul a fost semnat, din partea Romaniei, la 27 iunie 2014, la Strasbourg, de catre ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb. "Conventia este primul tratat international care contine o definitie a genului si recunoaste ca femeile si barbatii nu sunt doar diferentiati din punct de vedere biologic, ci ca exista o categorie a genului, definita social, care le confera acestora roluri si comportamente specifice. Potrivit acestui document, violenta familiala si cea impotriva femeilor, in special, reprezinta o violare a drepturilor omului si o forma de discriminare. Conventia de la Istanbul propune crearea unor mecanisme care sa garanteze protectia victimelor, sa creasca gradul de constientizare a efectelor acestui fenomen, sa previna si sa combata toate formele de violenta", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului.

In comunicat se mai precizeaza ca aceasta Conventie introduce sanctiuni penale si/sau juridice pentru acte de violenta psihica si fizica, molestari psihologice insistente ce violeaza intimitatea, dar si pentru casatoria fortata, mutilarea genitala a femeilor, violenta sexuala (inclusiv violul), hartuirea sexuala, avortul fortat si sterilizarea fortata. In plus, vor fi recunoscute drept infractiuni, atunci cand sunt comise intentionat, inlesnirea sau complicitatea si tentativa comiterii unui act de violenta. In cadrul unei proceduri penale initiate nu vor fi considerate justificari ale acestor acte cultura, obiceiul, traditia, religia sau onoarea.

Mai mult, urmatoarele circumstante vor fi considerate agravante: infractiuni comise impotriva unui(ei) fost(e) sau actual (e) sot(ii) ori partener(e), de un membru de familie sau o persoana care a abuzat de puterea sa; infractiuni comise in mod repetat; infractiuni comise impotriva unei persoane vulnerabile; infractiuni comise impotriva sau in prezenta unui copil; infractiuni comise de una sau mai multe persoane care actioneaza impreuna; infractiuni precedate sau acompaniate de nivele extreme de violenta; infractiuni comise cu utilizarea unei arme; infractiuni ce au avut ca urmari vatamari fizice sau psihice ale victimei; agresori condamnati anterior.

Citeste si:
Daniel Pavel a răbfunit. Concurenții au reușit să-l scoată din...
Daniel Pavel a răbfunit....

Totodata, Conventia interzice solutionarea extrajudiciara a litigiilor obligatorii, inclusiv medierea si concilierea, referitoare la toate formele de violenta.

De asemenea, se stipuleaza o serie de masuri privind protectia victimelor prin informare, servicii de asistenta generala, asistenta in plangerile individuale/colective prin asigurarea unor servicii specializate, infiintarea de adaposturi corespunzatoare, organizarea unor linii telefonice de urgenta 24 de ore din 24, infiintarea de centre de sesizare si sprijin a cazurilor de criza in urma violului, implementarea unor servicii de protectie si asistenta pentru martorii copii, precum si constituirea cadrului in care o persoana martora la comiterea unor acte de violenta sa fie incurajata sa raporteze acest lucru autoritatilor competente, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Măsurile de prevenire și combatere a pandemiei, condițiile de muncă...
Măsurile de prevenire și...

In vederea implementarii Conventiei, se va constitui un Grup de lucru interministerial care va reuni specialisti din principalele ministere cu atributii in domeniu: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (organism coordonator), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Sanatatii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si Ministerul Finantelor Publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.