Comisia de buget a Senatului a adoptat, in unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea liderilor partidelor politice, intre acestea fiind reducerea etapizata a TVA - la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017.

[Update]

Comisia de buget a Senatului a acceptat cererea privind reexaminarea Codului fiscal formulata de presedintele Klaus Iohannis si a votat in unanimitate amendamentele la proiectul de Cod fiscal, care au fost convenite de liderii de partid, saptamana trecuta.

Presedintele Comisiei de buget a Senatului, Viorel Arcas, a declarat, la inceputul sedintei de luni, ca amendamentele supuse votului si cele agreate de liderii partidelor politice nu aduc nicio modificare la proiectul de lege al Codului fiscal, ci doar o etapizare a masurilor prevazute de proiectul de lege votat in luna iunie.

"De fapt, nu exista niciun fel de modificare la Codul fiscal, ci exista o etapizare de punere in aplicare a prevederilor care au fost apobate la sfarsitul lunii iunie si trimise la promulgare", a declarat Viorel Arcas.

Astfel, senatorii din Comisia de buget au votat in unanimitate reducerea etapizata a TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% de la 1 ianuarie 2017, reducerea accizei la carburanti, cu prorogarea termenului la 1 ianuarie 2017, precum si eliminarea impozitului pe constructii de la 1 ianuarie 2017, cu o exceptie solicitata de ministrul Agriculturii Daniel Constantin referitoare la constructiile speciale din agricultura, aceasta urmand sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2016. La fel au fost votate reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, cu prorogarea termenului pana la 1 ianuarie 2017, precum si plafonarea la cinci salarii a bazei de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale sanatate, in cazul persoanelor fizice care inregistreaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, cu prorogarea termenului pana la 1 ianuarie 2017.

La dezbaterile din comisie a fost prezent si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. Senatorii din Comisia de buget au refuzat sa ia in discutie amendamentele depuse la comisie de Ministerul Finantelor Publice, altele decat cele agreate de liderii partidelor politice, acestea urmand sa fie dezbatute in Comisia de buget a Camerei Deputatilor.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, amendamentele depuse de MFP "se impun, avand in vedere cateva erori de scriere ale Codului fiscal, sunt cateva acordari cu ceea ce a aparut ca legislatie, dupa trimiterea in Parlament a Codului fiscal, cum ar fi Legea pensiilor militarilor, sunt cateva prevederi care trebuie luate in calcul avand in vedere cateva decizii ale Curtii Constitutionale".

Liderii partidelor parlamentare au avut joi discutii privind proiectul Codului fiscal, a carui reexaminare in Parlament a fost ceruta de presedinte.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...



Partidele parlamentare au convenit, joi, dupa discutiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizata a TVA, astfel incat taxa va fi redusa la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017. De asemenea, impozitul pe constructiile speciale va fi eliminat incepand cu 1 ianuarie 2017, cu o exceptie solicitata de ministrul Agriculturii Daniel Constantin referitoare la constructiile speciale din agricultura, aceasta urmand sa fie eliminata de la 1 ianuarie 2016, scrie MEDIAFAX.

Cat despre supraacciza la carburanti, acaesta va fi eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017, au mai covenit liderii partidelor. Cererea de reexaminare a Codului fiscal, inaintata de presedintele Iohannis Parlamentului, va fi dezbatuta in sesiunea ordinara care incepe la 1 septembrie.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca noul Cod fiscal se afla intr-o procedura accelerata in Parlament, fiind asteptat sa treaca de plenul Senatului marti, iar joi de cel al Camerei Deputatilor, astfel incat sa poata fi promulgat de presedinte pana lunea viitoare.

Citeste si:
Președintele Klaus Iohannis are consultări cu partidele pentru...
Președintele Klaus Iohannis...

Dragnea a precizat ca actualul calendar pentru adoptarea Codului fiscal este unul "foarte strans", urmand ca in aceasta saptamana sa poata fi adoptat atat in comisiile Parlamentului, cat si in cele doua plenuri. "Speram ca duminica poate fi trimis la promulgare, la presedinte, si este foarte posibil ca luni sa avem noul Cod fiscal", a declarat Dragnea.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat, sambata, ca PNL nu va mai mai depune alte amendamente la Codul fiscal, in afara celor asupra carora liderii partidelor politice s-au inteles in cadrul intalnirii de joi, si el afirmand ca proiectul Codului Fiscal ar putea ajunge lunea viitoare la promulgare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.