S-a decis! În mod oficial, bacșișul în România va fi impozitat cu 10% începând din 2023. Fostul ministru al Finanțelor PSD, Eugen Teodorovici, a depus acest proiect de lege care a fost votat, marți, în Camera Deputaților.

Bacșișul va fi impozitat cu 10% din 2023

Plenul Camerei Deputaților a votat pentru impozitarea bacșișului. Mai exact, este vorba despre impozitarea acestuia cu 10% începând din 2023. Această impozitare face referire atât la bacșișul lăsat fizic, cu bani cash, dar și la cel lăsat prin plata cu cardul. Legea urmează a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar din 2023, bacșișul va fi trecut pe bonul de la restaurant sau de la bar, într-o rubrică distinctă și va fi impozitat cu 10%.

Bacșișul în țările dezvoltate. Cât lasă clienții personalului care îi deservesc

În țările dezvoltate, bacșișul este un lucru absolut normal. De exemplu, în SUA bacșișul este ceva obișnuit, aproape obligatorie. Datorită acestuia, chelnerii își completează salariul lunar cu banii lăsați de clienți. Bacșișul în America este de 15-20% din valoarea consumației de la masă. În Marea Britanie bacșișul este inclus în nota de plată. Totuși, există și localuri în care clienții pot lăsa chelnerilor circa 10-15% la valoarea comenzii.

În Franța de obicei, bacșișul este indicat pe nota de plată cu mențiunea "service compris". Daca observați această rubrică înseamnă că bacșișul este inclus în nota de plată. În Italia, 10% bacșiș este pentru o deservire bună. De asemenea, acesta fie este inclus în nota de plată, fie este lăsat aparte chelnerilor.

În Spania, chelnerii nu așteaptă bacșiș, însă se bucură atunci când îl primesc, în special în restaurantele de lux. La fel se practică un procent de 10 la sută din valoarea consumației. În Elvetia, un chelner primește în jur de 4.500 de euro pe lună luna. Bacșișul nu este obligatoriu, însă chelnerii mulțumesc atunci când îl primesc. În Emiratele Arabe Unite, bacșișul pentru servicii este de 15-20%, iar bacșișul de 10% din hoteluri mereu va fi inclus în nota finală.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Decembrie 2022 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.