Fostul sef al Consiliului Judetean (CJ) Timis Constantin Ostaficiuc a fost trimis in judecata, alaturi de alte noua persoane, in dosarul finantarii echipei de fotbal Poli Timisoara de catre CJ, in perioada in care clubul de fotbal ii apartinea omului de afaceri Marian Iancu.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a sapte angajati sau fosti angajati ai Consiliului Judetean Timis, precum si a trei fosti sefi ai FC Politehnica Timisoara SA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost trimisi in judecata fostul presedinte al Consiliului Judetean Timis Constantin Ostaficiuc si fostul secretar al aceleiasi institutii Petrisor Nadastean, acuzati de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata.

De asemenea, functionarii publici Razvan Hrenoschi, Daniela Pepa Octavia, Dan Sabin Cionvica, Petru Borza, Mircea Marian Mihut au fost trimisi in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu in forma continuata.

Au mai fost trimisi in judecata si Gheorghe Haic Chivorchian, Ion Negrei si Liviu Ioan Rosca, care aveau functii de conducere la FC Politehnica Timisoara SA, ei fiind acuzati de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului, Ostaficiuc si Nadastean, profitand de functii si contrar prevederilor legale, au aprobat si dispus, in perioada 2008-2011, alocarea si plata, cu sprijinul celorlalti inculpati, din bugetul judetului Timis, a sumei de 9.950.000 lei catre S.C. Politehnica Timisoara S.A., in conditiile in care finantarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice era limitata la entitatile fara scop lucrativ, in conditiile in care S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A, devenita ulterior S.C. Politehnica Timisoara SA, era organizata ca societate pe actiuni.

Citeste si:
Un băiat de 16 ani a provocat un accident mortal în Timiș, după ce...
Un băiat de 16 ani a provocat...

De asemenea, Ostaficiuc si Nadastean au initiat procedurile de obtinere si apoi au avizat favorabil o hotarare a Consiliului Judetean Timis, in baza careia, in aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare intre Consiliul Judetean Timis si S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. (societate condusa la acea vreme de Marian Iancu), avand ca obiect sustinerea echipei de fotbal, invocand ca si considerent social necesitatea realizarii proiectului de ridicare a nivelului performantei sportive si asigurarea conditiilor de accedere si participare la competitiile de club UEFA.

”Aceste documente au fost incheiate in conditiile in care inculpatii au cunoscut faptul ca nu exista o baza legala, intrucat societatea respectiva nu se incadra in categoria beneficiarilor finantarii, fiind o societate pe actiuni de drept privat, al carei scop era obtinerea de profit in interesul unui numar restrans de persoane, asadar nu era o societate fara scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masa”
, se arata in comunicatul DNA.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu: Mi-a plăcut foarte mult de I.C. Brătianu
Moroșanu, despre modelul său...

Ostaficiuc si Nadastean au fost sprijiniti de Mircea Marian Mihut, Dan Sabin Cionvica, Petru Borza si Daniela Octavia Pepa, care au intocmit, avizat si semnat, cu incalcarea atributiilor legale, actele necesare efectuarii platilor de catre Consiliul Judetean Timis, fara a avea documentele justificative prevazute de lege.

”Astfel, in perioada 2008-2011, in baza contractului semnat, Consiliul Judetean Timis, cu incalcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), din bugetul judetului, suma de 9.950.000 lei, suma ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Judetean Timis. Mai mult, alocarea sumelor de bani era conditionata de indeplinirea obligatiilor de plata restante si la termen ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. fata de Consiliul Judetean Timis, obligatii ce s-a constatat ca nu au fost indeplinite, entitatea beneficiara inregistrand datorii semnificative la bugetul judetean tocmai din categoria celor mentionate in protocol, atat la momentul incheierii protocolului cat si a actelor aditionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare”, se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Andone: Trebuie sa suferim, dar victoriile sunt frumoase cand suferi
Andone: Trebuie sa suferim,...

Totodata, din probe a rezultat ca, dupa aprobarea finantarii, in scopul intocmirii si efectuarii inregistrarilor financiar contabile de catre angajatii Consiliul Judetean Timis a sumelor de bani virate catre firma respectiva, Haic Gheorghe Chivorchian, Ioan Negrei si Liviu Ioan Rosca au prezentat si depus documente false din care rezulta ca sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natura salariala sau asimilata veniturilor catre jucatorii de fotbal legitimati la clubul de fotbal respectiv.

”In realitate, sumele alocate de la bugetul judetean Timis au fost folosite in alte scopuri decat destinatia stabilita prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. care nu aveau legatura cu activitatea echipei de fotbal, in conditiile in care, intre destinatiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinatie speciala - exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal) si utilizarea lor efectiva, conform datelor din Trezoreria Timisoara, nu exista corespondenta. Astfel, banii au fost directionati in alte scopuri (plati de penalitati contractuale si chirii, in relatia cu acelasi Consiliu Judetean, plati prin executare silita efectuata de organele fiscale ale Ministerului Finantelor Publice, etc.)”, sustin procurorii DNA.

Citeste si:
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Timis, condamnat
Fostul presedinte al...

In acest caz, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce apartin lui Constantin Ostaficiuc, Ioan-Petrisor Nadastean, Razvan Hrenoschi, Mircea Marian Mihut, Liviu Ioan Rosca si Dan Sabin Cionvica. De asemenea, au mai fost aplicate popriri pe conturile bancare deschise pe numele inculpatilor Ioan Petrisor Nadastean si Constantin Ostaficiuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. Federatia Romana de Fotbal a anuntat incetarea raporturilor contractuale cu secretarul general Gheorghe Chivorchian, suspendat din functie, la 30 iunie, ca urmare a acestui dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.