Premierul Victor Ponta a declarat, in dezbaterea din plenul Camerei, ca regreta ca cetateni din diaspora nu au putut vota.

Ponta a declarat ca regreta ca cetateni din diaspora nu au putut vota, a platit pretul politic si a facut apel la partide sa adopte cadrul legislativ necesar: votul electronic si desemnarea unei institutii nepolitice pentru organizarea votului.

"Multumesc tuturor care au votat din diaspora, indiferent pentru care candidat. Vreau sa spun inca o data ca regret faptul ca nu toti au putut vota, ca am platit pretul politic, dar imi permit sa atrag atentia ca cei care au votat in diaspora nu stiu daca au venit, sigur au votat cu candidatul Klaus Iohannis majoritatea, mai putin cu mine, dar nu cred ca au venit neaparat de dragul unor partide politice care vorbesc in numele diaspora", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca partidele politice trebuie sa adopte legislatia necesara pentru participarea la vot, aratand ca votul electronic este solutia tehnologica care trebuie decisa.

"Cred ca este de datoria celor reprezentanti in Parlament, toate grupurilor politice sa adopte aceste masuri legislative, unu - crearea cadrului de vot modern de participare la vot si doi - atributii pentru o institutie nepolitica care sa organizeze votul astfel incat urmatoarele alegeri sa aiba alte teme politice", a adaugat Ponta.

Premierul Victor Ponta a mai declarat ca face un apel la partidele parlamentare sa dea dovada de capacitate de dialog, de ratiune si masuri realiste care sa nu tina cont doar de interese politice, "cine este de vina, cine trebuie sa plateasca", aratand ca el a platit pretul politic si este un pret meritat.

"Fac un apel la toate fortele politice, reprezentantii partidelor politice, ca, acum, dupa turul electoral, sa dea dovada de capacitate de dialog, de ratiune si masuri realiste care sa nu tina cont doar de interese politice, cine este de vina, cine trebuie sa plateasca, lucrul acesta deja s-a intamplat pe 16 noiembrie, ci ce trebuie sa facem pentru asigurarea acestui drept fundamental", a spus Ponta.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

El a explicat ca, in 2014, in turul al doilea au votat de trei ori mai multi cetateni romani in strainatate decat in 2009 si, cu toate acestea, au fost cetateni care au asteptat mult la vot sau nu au votat. Ponta a spus ca isi cere scuze pentru acest lucru si a platit politic, adaugand ca au raspuns politic doi ministrii de Externe, Titus Corlatean si Teodor Melescanu.

"In 2009, in ultimul scrutin prezidential in strainatate au fost organizate 294 de sectii de votare, s-au prezentat la vot 147 mii de cetateni romani, in 2014 in exact acelasi numar de sectii de votare au votat 161 mii de cetateni in primul tur si in turul II 378.811 deci un numar de trei ori mai mare decat in 2009. Acest lucru a fost posibil prin masurile pe care BEC, BE Diaspora si MAE le-au luat legat de marirea la maximum a numarului de cabine si stampile, declaratia pe propria raspundere, asigurarea cu personal al MAE a birourilor sectiilor de vot. Cu toate acestea, au existat cetateni romani care au asteptat foarte mult la vot si acest lucru este inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am platit pretul politic pentru asta si este un pret meritat", a adaugat Ponta.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

El a spus ca Parlamentul este institutia care trebuie sa legifereze posibilitatile logistice pentru exercitarea dreptului la vot si a propus modificarea Legii 370/2004 prin introducerea votului electronic.

"Este o situatie reprobabila legata de faptul ca intre 2 si 16 noiembrie in sectiile de vot din strainatate participarea la vot a fost ingreunata, dar Parlamentul Romaniei este institutia care trebuie sa legifereze toate posibilitatile logistice astfel incat exercitarea dreptului la vot in scrutinele care vor urma sa se poata desfasuura in conditii mai bune", a spus Ponta, adaugand ca alegerile din 2 si 16 noiembrie au aratat foarte clar ca prevederile actuale din legea 370/2004 care reglementeaza organizarea votului in tara si in strainatate sunt depasite de realitatile demografice si tendintele de libera circulatie in special in spatiul UE.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

El a mai aratat ca, din cele 300 de sectii de votare, in 280 dintre ele votul s-a desfasurat fara probleme, in 15-20 au fost mult mai multi votati decat capacitatea acelor sectii si o legislatie corecta ar fi un alt tip de vot, fie votul prin corespondenta, fie votul electronic.

"Deci o legislatie corecta, din punctul de vedere al Guvernului, este o legislatie care sa permita un alt tip de vot fie votul prin corespondenta, fie votul electronic pentru ca ne afla in secolul 21. Este o propunere pentru dumneavoastra pe care doar in comisia speciala parlamentara se poate decide: un vot electronic care sa asigure cu adevarat accesul tutuor cetatenilor romani din afara granitelor la ziua votului si la dreptului la vot este solutia tehnologica care trebuie sustinuta. Ramane sa decideti daca aceasta masura sau alta este cea mai buna. A doua propunere este de a da unei autoritati aflate in subordinea Parlamentului, cum este AEP, toate atributiile legale pentru organizarea votului", a mai spus Ponta, adaugand ca MAE nu are ca sarcina organizarea votului, ci reprezentarea intereselor diplomatice.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Premierul Victor Ponta a fost prezent, marti, in plenul Camerei Deputatilor, la o dezbatere politica referitoare la votul din diaspora, solicitata de PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.