Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia in sens luata de Tribunalul Capitalei.

Prin decizia de miercuri, Curtea de Apel a respins contestatiile fata de hotararea tribunalului inaintate de Agentia Nationala de Integritate si Ministerul Public, scrie MEDIAFAX.

Tribunalul Capitalei a admis, in 5 aprilie, contestatia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare. Decizia a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), care, miercuri, a mentinut decizia tribunalului, astfel ca Diaconu poate candida, in mai, la europarlamentare.

In motivarea deciziei sale, tribunalul a aratat ca Diaconu are "vocatia legala incontestabila" de a ocupa functia de europarlamentar, instanta explicand ca legea privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice nu poate fi asociata legii penale.

Tribunalul Bucuresti a notat, in motivare, ca prin Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), legiuitorul a ingaduit unei persoane fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate sa ocupe functii alese, intre care si calitatea de membru din partea Romaniei in Parlamentul European, pe perioada celor trei ani, nu insa si functii numite.

"In aceste conditii, intrucat candidatura contestatorului Diaconu Mircea vizeaza functia de europarlamentar, functie in mod evident integrata functiilor eligibile, nu este incidenta interdictia invocata de catre BEC prin decizie, drept urmare, contestatorul Diaconu Mircea are vocatia legala incontestabila de ocupa functia de europarlamentar", a aratat tribunalul.

Instanta bucuresteana a facut referire, in motivare, si la sintagma "aceeasi functie", folosita in legea ANI, care ar viza totalitatea functiilor in care o persoana poate fi aleasa. In acest context, judecatorul tribunalului arata ca "ar insemna sa se loveasca in chiar susbstanta dispozitiilor constitutionale ce reglementeaza dreptul de vot, dreptul de a fi ales, dreptul de a fi ales in Parlamentul European, si care concura cu exercitarea suveranitatii nationale".

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Pe de alta parte, a aratat instanta, Legea 176/2010 nu poate fi supusa, prin analogie, regimului juridic specific dreptului penal si sanctiunilor penale. Interdictia de a mai exercita, timp de trei ani, o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, este o sanctiune care apare suplimentar, alaturi de sanctiunea disciplinara a destituirii sau eliberarii din functie, a adaugat instanta, in motivare.

"Fiind angajata in cadrul raspunderii disciplinare, aceasta sanctiune trebuie sa aiba legatura cu circumstantele in care a fost savarsita fapta ce a declansat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese si tocmai de aceea vizeaza aceeasi functie, si nu o alta, atunci cand este vorba de functii sau demnitati eligibile. (...) Dreptul de candida la alegeri si, daca este cazul, de a fi ales, garantat de articolul 3 din Protocolul numarul 1 si inerent notiunii de regim cu adevarat democratic, nu ar fi decat iluzoriu daca parte interesata ar putea in orice moment sa fie lipsita de el in mod arbitrar", a subliniat judecatoarea Camelia Maria Ilie, cea care a decis ca Mircea Diaconu poate candida la europarlamentare.

Citeste si:
Peste 30.000 de români din diaspora s-au înscris la europarlamentare
Peste 30.000 de români din...

Instanta TB a invocat in motivare si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a calificat ca fiind "arbitrara" interpretarea extensiva a unei prevederi legale lipsite de claritate in materie electorala.

Mircea Diaconu a contestat la Tribunalul Bucuresti decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsa candidatura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.