Pericolul extremisului, al populismului si al nationalismului excesiv se rasfrange in prezent asupra Romaniei si Bulgariei, iar in viitor ar putea afecta R. Moldova, a declarat, vineri, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.

"Este foarte clar ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile de intrare, in special legate de frontierele aeriene. Aici, si Romania si Bulgaria au frontiere aeriene perfect securizate si nu exista nicio explicatie tehnica sau de alta natura care sa impiedice aceasta intrare. Ceea ce trebuiau sa faca Romania si Bulgaria, si confirmat de Comisia Europeana, s-a facut, mai departe este o decizie politica a statelor membre", a precizat Ponta, intrebat daca lipsa unei decizii privind aderarea la Schengen in Consiliul de Ministri va avea vreun impact asupra europarlamentarelor din Romania, din 2014, transmite MEDIAFAX.

Premierul a apreciat, din nou, "abordarea extrem de corecta si proeuropeana" a presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, atunci cand a avertizat ca "se face un amalgam intre diverse lucruri care n-au legatura intre ele, intre Schengen, migratia fortei de munca, problema romilor, multe alte lucruri care tin de politica interna si ca, da, pericolul cel mai mare pentru Europa in anii care vin este pericolul extremismului, al populismului, al nationalismului excesiv".

Potrivit sefului Guvernului, acest pericol "care acum se rasfrange asupra Romaniei si Bulgariei, s-ar putea sa se rasfranga asupra Moldovei sau asupra altor tari". "Sigur, tehnic m-am bucurat la fel de mult ca si premierul Leanca, de faptul ca Moldova a indeplinit toate criteriile pentru ridicarea vizelor, da' dupa aceea va trebui si o decizie politica si n-as vrea sa pateasca ce-am patit noi cu Schengen", a spus Ponta.

In opinia sa, presedintele CE a dat un semnal "extrem de puternic si de clar" vizavi de pastrarea principiilor fundamentale ale UE. "Este semnalul corect, il impartasesc in totalitate si sunt convins ca pentru Europa aceasta este optiunea corecta", a precizat premierul.

Jose Manuel Barroso a declarat, luni seara, ca Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, din cauza ca unele tari se opun.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Aceasta dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil intre Schengen, imigrare, Lampedusa, lucratori detasati. Un amalgam care trebuie denuntat; daca nu, vom fi martorii intensificarii miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase. Pentru ca noi am experimentat in istoria Europei aceasta xenofobie, acest sovinism si nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele in aceste momente de ultranationalism, protectionism sau sovinism. Trebuie sa le evitam. Sa luam fiecare caz in parte. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile", a declarat presedintele CE, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.