Fostul premier Victor Ponta le-a reproșat „protestatarilor de mediu" că „nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor din Roşia Montană şi de faptul că „lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani şi abandonate" reprezintă un pericol. Replica lui Goțiu: „Lacurile, responsabilitatea autorităților”.

Victor Ponta le reproșează protestatarilor de mediu că nu s-au mai interesat de Roșia Montană

După cele spuse de Ponta, fostul senator USR Mihai Goțiu a declarat că „tăurile sunt pline cu apă”, nu „contaminate”, și că lacurile sunt responsabilitatea autorităților locale și a Apelor Române. El se întreabă, totodată, cum și-ar permite țara noastră riscurile unui „mega-baraj plin cu cianuri”, în condițiile în care autoritățile nu le pot gestiona nici măcar pe cele ale unor „acumulări cu apă de zeci și sute de ori mai mici”.

Declaraţiile sunt făcute în contextul în care, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primarul comunei Roşia Montană a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

„Erau nişte protestatari care 'Salvau Roşia Montană' până în 2014; pe urmă nu i-a mai durut nici în cot de viaţa oamenilor de acolo, nici de faptul că lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani şi abandonate aşa sub presiunea 'protestatarilor de mediu' reprezintă un pericol uriaş pentru întreaga natură din zonă şi pentru viaţa oamenilor.

Parcă şi Dl Preşedinte Iohannis 'salva Roşia Montană' în Campania din 2014 alături de întregul PNL. Acum iar o să îmi ceară mie demisia - dar poate fac totuşi şi ceva concret", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Drept urmare, Mihai Goțiu a menționat că o exploatare minieră cu cianuri ar fi implicat riscuri și mai mari, fiind vorba despre acumulări cu apă „de zeci și de sute de ori” mai mari.

Citeste si:
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
Campionii mediului își mai...

„Tăurile sunt pline cu apă, nu 'contaminate', spre deosebire de barajul care s-ar fi construit în cazul proiectului minier, plin de cianuri şi alte metale toxice. Lacurile nu sunt 'abandonate', ci în responsabilitatea autorităţilor locale şi a Apelor Române - da, instituţiile alea pline de super-competenţi cu diplome la fel de reale precum cea a ta de doctor, şi unde n-au ajuns pe pile tot felul de 'experţi' care nu ştiu care e malul stâng şi care cel drept al unui curs de apă.

Protestatarii de care vă legaţi au spus exact asta: orice exploatare minieră vine cu riscuri pe zeci şi sute de ani după ce minele se închid, şi nu ştiu cum naiba ne-am putea permite riscurile unui mega-baraj plin cu cianuri, dacă nu le putem gestiona nici măcar pe cele ale unor acumulări cu apă de zeci şi de sute de ori mai mici", a scris Mihai Goţiu pe reţeaua de socializare.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

Oficialul a precizat că în urma apariției unei fisuri în barajul iazului Tăul Mare a discutat cu mai mulți localnici, cât și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care l-a asigurat că mai multe motopompe de mare capacitate vor fi duse în zonă și activate pentru a evacua apa.

„Şeful ISU a spus că principala problemă e accesul, care se face pe un drum moale, prin partea superioară a tăului, motopompele fiind trase cu un buldozer. (...) Tăul Mare e un lac artificial, construit în perioada exploatărilor de aur. Apa din aceste lacuri era folosită pentru activarea şteampurilor de tocare a minerului şi spălare a aurului", a menţionat Goţiu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.