Traian Basescu a insinuat ca Romania nu ar fi avut mandat pentru capturarea lui Omar Hayssam, relateaza MEDIAFAX.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca nu confirma ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane si nici ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare.

"Nu confirm, repet, nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane. Si, in sfarsit, nu confirm ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare",
a spus Traian Basescu.

Seful statului a spus anterior ca este necesar sa faca unele clarificari pentru a proteja interesele statului roman, cu atat mai mult cu cat in spatiul public s-au pronuntat demnitari, fosti ministri si fosti sefi de servicii.

"Trebuie clarificate cateva aspecte, pentru ca altfel riscam sa fim apreciati mult mai prost decat meritam, si nu de altcineva, ci chiar de partenerii nostri din UE, NATO si prieteni de peste tot din lume", a aratat presedintele.

"Vreau sa felicit institutiile implicate in acest efort in acesti cinci ani, ca sunt singurele care nu vorbesc si nu fac declaratii publice", a mai declarat Traian Basescu.

Presedintele a amintit ca, atunci cand a plecat din Romania, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu parasi tara.

"Cand a plecat, Omar Hayssam nu avea niciun mandat de a nu parasi tara, nu discut de ce, si nu se ceruse niciun sistem de supraveghere al vreunei institutii, fie ca ar fi fost al MI sau SRI. Deci, in 2006, cand a plecat din tara, Omar Hayssam putea fi acuzat de trecerea frauduloasa a frontierei de stat, lucru pentru care a si fost condamnat la doi ani de inchisoare. A devenit problema fundamentala pentru institutiile statului cand a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru terorism. Aceasta condamnare s-a produs in 2008 si atunci a fost obligatia structurilor de securitate sa il aduca in tara pentru a se implini dispozitiile justitiei. Abia din 2008 a devenit un obiectiv major in vederea implinirii justitiei", a aratat Traian Basescu.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Basescu a precizat ca, din acest moment, considera misiunea sa incheiata in cazul Hayssam.

"Din acest moment, in problema Omar Hayssam am constiinta impacata ca s-a facut tot ce a trebuit pentru ca justitia sa fie indeplinita. Este o problema politica, economica si o problema penala mai ales. Este din acest moment sarcina justitiei sa afle tot ce este de aflat. Din punct de vedere al presedintelui, consider misiunea incheiata", a afirmat Traian Basescu.

Ponta: Serviciile si ministerele au muncit pentru aducerea lui Hayssam


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.