O camioneta a trecut de pe carosabil pe trotuar, intre pietoni, luni, la Toronto; incidentul s-a soldat cu noua morti si 16 raniti, potrivit primului bilant anuntat de politia canadiana, dar unul dintre raniti a decedat ulterior, transmite Reuters.

Soferul a fost retinut si identificat, a declarat presei sefului politiei din metropola, Mark Saunders. Este vorba despre un barbat in varsta de 25 de ani, pe nume Alek Minassian, care nu s-a mai aflat in atentia politiei. Fortele de ordine nu pot preciza inca daca el a actionat cu intentie si care ar putea fi mobilul sau in acest caz.

Ministrul canadian pentru siguranta publica, Ralph Goodale, a afirmat ca ancheta va fi de durata, dar nu exista indicii privind implicatii de securitate nationala, scrie Agerpres.

Traseul prin multime al vehiculului - o camioneta de culoare alba - a avut o lungime de peste un kilometru si jumatate. Incidentul s-a produs la ora locala 13.27 (17.27 GMT, 20.27 ora Romaniei), intr-o intersectie importanta din nordul metropolei din statul canadian Ontario.

Suspectul in atacul din Toronto, o persoana retrasa si cu nevoi speciale

Suspectul in atacul cu camioneta de luni de la Toronto in care au murit 10 persoane si alte 15 au fost ranite a participat la un program de liceu pentru elevi cu nevoie speciale, unde mergea deseori pe culoare cu capul plecat si cu mainile stranse la piept, potrivit unor fosti colegi, relateaza Reuters.

Conform politiei, Alek Minassian, in varsta de 25 de ani, a fost arestat la 26 de minute dupa ce ar fi intrat cu o furgoneta alba inchiriata intr-o multime in nordul orasului Toronto, punand mai multe persoane la pamant.

Intr-o inregistrare video facuta de un trecator si difuzata la CBC TV, se vede un barbat care indreapta un obiect spre un politist care striga la el sa se puna la pamant, in timp ce suspectul ii cere sa fie ucis: ''Omoara-ma''.

Politistul care a refuzat sa il impuste pe soferul camionetei a primit aprecieri pentru retinerea de care a dat dovada in fata suspectului, care pretindea ca are o arma asupra sa.
Citeste si:
Tragedie în Italia. Un autobuz a căzut 15 metri în gol şi a luat foc
Tragedie în Italia. Un...

O fosta colega a suspectului, Shereen Chami, a spus ca Alek Minassian nu era violent. Ea a precizat ca tanarul a facut parte dintr-un program al Scolii Thornlea, din suburbiile nordice ale orasului Toronto, pentru elevi de liceu cu nevoi speciale, participand atat la cursuri obisnuite, cat si la cursuri separate.

Shereen Chami si-l aminteste mergand pe culoare cu mainile stranse la piept si cu capul plecat, scotand in acelasi timp zgomote ciudate, ca o tanguire.

"Nu era o persoana sociabila. Din cate imi amintesc, era absolut inofensiv", a spus ea.

Alti doi colegi au declarat ca au participat alaturi de Alek Minassian la cursuri pentru elevi cu nevoie speciale. 'Nevoie speciale' este o expresie larga folosita in sistemul de educatie canadian care inseamna atat dificultati de invatare si de comportament, cat si dizabilitati fizice.

Citeste si:
Poliția Rutieră vine cu sfaturi pentru șoferi și pietoni pe timp de...
Poliția Rutieră vine cu...

Politia a precizat ca Alek Minassian nu avea antecedente penale, iar motivele sale sunt inca necunoscute. Seful politiei din Toronto, Mark Saunders, a afirmat ca actiunile soferului "aratau cu siguranta a fi deliberate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.