Dorinta de a asigura un somn ''perfect'' a condus la aparitia unei noi tulburari de somn, conform unui studiu citat joi de The Independent.

Numita ortosomnie - ''orto'' vine de la orthos, care inseamna corect, iar ''somnie'' ' de la somn - aceasta tulburare afecteaza persoanele care au dezvoltat o obsesie pentru rezultatele indicate de dispozitivele mobile de monitorizare a somnului si a activitatilor fizice, potrivit concluziilor publicate in Journal of Clinical Sleep Medicine.

''Utilizarea dispozitivelor portabile pentru monitorizarea somnului se extinde rapid si ofera indivizilor ocazia sa se angajeze in monitorizarea propriilor tipare de somn'', noteaza cercetatorii.
''Insa, un numar din ce in ce mai mare de pacienti cauta tratament pentru perturbarile de somn auto-diagnosticate, precum o durata insuficienta a perioadei de odihna sau insomnia, ca urmare a perioadelor de somn superficial sau nelinistit indicate de accesoriile de monitorizare'', se arata in studiu.

Bazandu-se in exclusivitate pe datele prelevate cu ajutorul dispozitivelor de monitorizare, aceste persoane sunt convinse ca sufera de o tulburare de somn, chiar daca poate sa nu fie cazul in realitate. Urmarea este ca acesti indivizi devin obsedati de dorinta de a-si asigura un somn ''perfect''.

Pentru a studia efectele dispozitivelor de monitorizare a somnului, pe care aproximativ 10% dintre americani le poarta in mod regulat, cercetatorii au analizat cazurile unor adulti care au solicitat ajutor medical din cauza unor probleme auto-diagnosticate asociate somnului, scrie Agerpres.

In unul dintre cazuri, un barbat adult a solicitat ajutor medical pentru tratarea ''iritabilitatii, a dificultatilor cognitive si a oboselii'', pe care le-a constatat dupa noptile in care nu reusise sa doarma opt ore dupa datele oferite de dispozitivul sau de monitorizare a somnului.

Si in celelalte cazurile analizate, pacientii isi monitorizasera somnul in fiecare noapte si devenisera ingrijorati din cauza perioadelor de ''somn nelinistit'' si a ''deficientei de somn''.

Pacientii au mai multa incredere in datele furnizate de dispozitivele mobile

In loc sa se bazeze semnalele transmise de corpul lor la trezire, s-a constatat ca pacientii aveau mai multa incredere in datele furnizate de dispozitivele mobile.
Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Este nevoie, insa, de aprofundarea studiilor, deoarece nu se cunoaste daca acesti pacienti manifestasera tulburari de somn inainte a a-si monitoriza perioadele de odihna.

Conform organizatiei National Sleep Foundation din Statele Unite, in general, adultii necesita intre sapte si noua ore de somn pe noapte, in functie de o gama larga de factori si de starea fizica a fiecarui individ.

Insa, persoanele care se trezesc odihnite si energice au avut parte de un somn bun indiferent de datele pe care le indica aceste dispozitive mobile de monitorizare care, in loc sa aiba o contributie pozitiva, pot duce la ''anxietate asociata somnului sau la perfectionism'', precizeaza sursa citata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.