Sefa extremei drepte franceze Marine Le Pen, plecata in campanie ”in numele poporului”, dupa care a revenit la temele sale fundamentale cu privire la imigratie si lupta impotriva terorismului, viseaza o victorie istorica in alegerile prezidentiale, la 15 ani dupa esecul tatalui ei, scrie AFP.

Candidata Frontului National (FN), in varsta de 48 de ani, nu a reusit pariul de a se clasa prima in turul intai, si a fost devansata de reprezentantul centrului Emmanuel Macron, care este creditat ca fiind invingator.

Ea a fost mult timp prezentata in sondaje drept favorita primului tur, marcand puncte in baza nemultumirii celor ”invizibili”, care se confrunta cu somajul si care se tem ca vor trece in calsa sociala inferioara si purtata de valul nationalist din Europa.

In al doilea tur, politologii o dau drept invinsa pe 7 mai, din cauza unui numar insuficient de voturi.

Fiica cofondatorului FN in 1972, Jean-Marie Le Pen, si-a lansat in februarie campania cu privire la ”patritosm” si ”preferinta nationala”, prezentandu-se drept ”canidata poporului” in fata ”dreptei banilor si stangii banilor”.

Cota sa in sondaje a scazut in ultimele zile. Cea care se prezinta drept o ”femeie cu un caracter uneori abrupt” si-a insasprit tonul discursurilor si a adaugat un ”moratoriu asupra imigratiei legale” angajamentelor pe care si le-a asumat in campanie.

Dupa atentatul de pe Champs-Elysées, la Paris, ea l-a indemant pe un ton dur pe presedintele François Hollande la un ”ultim salt”, cerandu-i un ”raspuns securitar mai global” pentru Franta.

Proiectul sau: sa termine cu euro, sa taxeze produsele importate. Dar si sa scoata Franta din acorduri de libera circulatie in Schengen sau sa expulzeze strainii pe numele carora exista fise de radicalizare.

”Eu primesc insultele adresate Frantei ca si cum mi-ar fi adresate mie in mod direct”, spune ea in clipul ei electoral care mizeaza pe registrul intim.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

In reuniuni publice, vorbele ei, sorbite de sustinatori de toate varstele si din toate mediile sociale, sunt in mod traditional punctate de un slogan scandat din rarunchi: ”Suntem acasa”. Un ”strigat de xenofobie”, acuza adversarii ei. ”Un strigat de dragoste” fata de Franta, le replica ea.

Mai multe dintre intalnirile ei, in care adopta bucuroasa o postura martiala si tinute asortate cu steagul national, au fost afectate de manifestatii ale unor oponenti, marcate de ciocniri cu politia.

Suspectata ca a beneficiat de colaboratori cu angajari fictive la Parlamentul European (PE), ea a refuzat sa raspunda unei convocari a judecatorilor, denuntand o ”cabala politica”. Justitia a cerut PE sa-i ridice imunitatea.

”VIZIUNE NOUA”

De cand a ajuns la conducerea FN, in 2011, in urma tatalui ei, fata de care are o pozitie neclara, aceasta luptatoare a indepartat cadrele cele mai marcante, activisti antisemiti, nostalgici ai Algeriei franceze - eventuali ai colaborarii cu Germania nazista - sau catolici integristi.
Citeste si:
Elisabeth Borne a fost numită în funcția de prim-ministru al Franței
Emmanuel Macron a numit-o în...

Aceasta strategie a dat rezultate: partidul a crescut in mod constant odata cu fiecare nou scrutin.

Insa o declaratie recenta prin care respinge responsabilitatea Frantei intr-o razie urmata de arestari la Paris in timpul ocupatiei naziste, recunoscuta in mod oficial inca din 1995, a trezit imagini uitate, provocand furia Israelului.

In cautarea credibilitatii pe plan international, ea a organizat mai multe deplasari care i-au permis cateva straluciri.

In ianuarie, ea s-a afisat in holul Trump Tower la New York, fara sa se intalneasca cu presedintele-ales. In Liban, in februarie, ea a refuzat sa poarte valul la intalnirea cu muftiul republicii. La sfarsitul lui martie, s-a intalnit cu Vladimir Putin la Moscova.

Fiica cea mai mica dintre cele trei fice Le Pen, mama a doi copii, de doua ori divortata, iar in prezent partenera unuia dintre vicepresedintii partidului, nu era sortita politicii. Sora sa, Marie-Caroline, urma, intial, sa preia falmura unui partid dominat timp de aproape 40 de ani de tatal lor.

Citeste si:
Răzvan Fodor moare de dorul soției sale care este plecată în Asia...
Răzvan Fodor moare de dorul...

Insa viata politica tumultoasa a FN si certurile in familie i-au deschis calea acestei avocate cu un temperament vulcanic, arata News.ro.

In mai 2002, ea aparea pe platourile de televiziune in seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in care Jacques Chirac a obtinut o victorie detasata in fata lui Jean-Marie Le Pen si se impunea ca mostenitoarea lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.