Președintele Franței, Emmanuel Macron, a numit-o în funcția de prim-ministru pe Elisabeth Borne. Aceasta este a doua femeie din istoria Franței care ocupă funcția de prim-ministru. Alegerea lui Macron a fost criticată dur de opoziția din Franța.

Elisabeth Borne este noul prim-ministru al Franței

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a numit-o în funcția de prim-ministru pe Elisabeth Bornee în vârstă de 61 de ani. Oficial, aceasta a devenit a doua femeie ce ocupă funcția de prim-ministru în Franța.

Prima femeie care a activat în calitate de prim-ministru în Franța a fost Edith Cresson, însă aceasta a avut un mandat pentru o perioadă scurtă, între 15 mai 1991 și 2 aprilie 1992, în timpul mandatului preşedintelui Francois Mitterrand. În acele vremuri, Cresson era denumită cu termenul masculin „premier ministre”.

În discursul său de acceptare a funcției, Borne a declarat că dedică această numire în funcție femeilor pentru a le încuraja să lupte pentru locul lor în societate.

Vreau să dedic nominalizarea mea tuturor fetițelor pentru a le spune că nimic nu trebuie să împiedice lupta pentru locul femeii în societate”, a spus noul prim-ministru francez.

Macron a declarat anterior că își dorește un premier cu calificări ecologiste și de politică socială.

„Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a anunțat preşedinţia franceză luni, într-un comunicat.

Opoziţia din Franţa este contra deciziei lui Macron

Membra formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională şi fosta candidată la funcția de preşedinte, Marine Le Pen, s-a arătat a fi împotriva deciziei președintelui Macron. Opozanta susține că prin această decizie, șeful statului demonstrează incapacitatea de a reuni forțele politice și lipsa dorinței de a continua să reconstruiască țara.

Citeste si:
Macron vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu zdrobirea ei
Macron vrea înfrângerea...

„Prin numirea lui Elisabeth Borne prim-ministru, Emmanuel Macron demonstrează incapacitatea de a reuni forţele politice şi voinţa de a continua politica dispreţului, a deconstrucţiei statului, a distrugerii sociale, jafului fiscal şi permisivităţii”, a declarat Marine Le Pen.

Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului Franţa Nesupusă (stânga), a declarat că Borne reprezintă tot ce nu a funcționat în Franța în ultimii 20 de ani.

„Scăderea indemnizaţiilor pentru un milion de şomeri, eliminarea tarifelor de reglementare la gaz, deschiderea concurenţei în transporturile publice. Înainte cu un nou sezon de abuzuri sociale. Doamna Borne reprezintă tot ce nu a funcţionat în ultimii 20 de ani”, a declarat Jean-Luc Mélenchon.

Citeste si:
Emmanuel Macron a vorbit cu Volodimir Zelenski înaintea conferinței...
Emmanuel Macron a vorbit cu...

Cine este Elisabeth Borne, noul prim-ministru al Franței

Elisabeth Borne a fost ministrul Muncii în cabinetul premierului demisionar Jean Castex. Aceasta este a doua femeie din ultimii 30 de ani care ocupă funcția de prim-ministru. Borne, în vârstă de 61 de ani, a fost șefa direcției de urbanism a Parisului între anii 2008 și 2013. De asemenea, ea a condus și Ministerul Ecologiei.

În perioada pandemiei, fiind în calitate de ministru al Muncii, Elisabeth Borne a fost una dintre persoanele care a propus măsuri mai dure anti-COVID. Fostul ministru a propus ca angajații să fie obligați să dețină un certificat digital de vaccinare COVID-19, în caz contrar, vor fi concediați.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.