Limba romana este limba oficiala a Republicii Moldova, iar cei care sustin ca vorbesc limba moldoveneasca nu fac decat sa scindeze si mai mult societatea, a declarat presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, in timpul unui discurs sustinut cu prilejul Zilei Nationale a Limbii Romane la Academia de Stiinte din Chisinau.

Presedintele a amintit de evenimentele din anii 1988-1989, atunci cand societatea moldoveneasca a intrat pe fagasul adevarului si a mentionat numele intelectualilor care au luptat pentru miscarea de eliberare nationala. „Piata Marii Adunari Nationale era atunci o mare de suflete insetate de libertate si democratie. Am avut de ales intre limba romana sau o varianta a limbii romane. Atunci s-a pus problema dualitatii acestui aspect. In declaratia de independenta se tine cont de opinia scriitorilor, lingvistilor, aceasta opinie fiind sustinuta si de sutele de mii de scrisori ajunse la redactiile ziarelor de limba romana si intr-un final declaratia de independenta consimteste limba romana ca limba de stat”, a precizat Nicolae Timofti.

La adoptarea Constitutiei Republicii Moldova din anul 1994 se decide ca limba de stat sa fie conbsiderata cea „moldoveneasca”. „In locul formularii corecte s-a ales aceasta formulare care a declansat nenumarate dispute si proteste. Vehicularea a doua denumiri pentru aceeasi limba inseamna scindarea societatii. Cu trei ani in urma Curtea Constitutionala a decis ca termenul corect este cel de limba romana. Aceasta decizie este un gest de corectitudine si trebuia luata demult”, a mentionat presedintele tarii in cadrul prelegerii sale publice.

Acesta a mai spus ca se considera roman, asa cum sunt toti cetatenii Republicii Moldova. „In discutiile mele cu presedintii altor tari am spus mereu ca sunt de origine romana, asa cum au fost parintii, buneii mei si toti cei care traiesc pe acest pamant. Indemnul meu este sa nu ne abatem din drum si sa urmam vectorul european de dezvoltare. Trebuie sa avem un sistem al cercetarii stiintifice si inovatiilor racordat la nivelul european, sa avem un sistem de ocrotire al sanatatii pe potriva cerintelor actuale, un sistem judiciar profesionist in care cetatenii sa aiba incredere, sa punem economia in functiune. Sa readucem increderea cetatenilor in stat si sa fim exigenti cu clasa politica. Avem multe de facut”, a concluzionat Timofti. „Va adresez felicitari si sincere urari de bine. Sa fim mandri de inaintasii nostri si sa le ducem idealurile spre implinire”, a fost mesajul presedintelui citat de Moldnova.

Citeste si:
Peste 50 de alerte false cu bombă în Republica Moldova în ultimele...
Peste 50 de alerte false cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.