Noul lider al talibanilor afgani, mollahul Habatullah Akhundzada, ii indeamna sambata pe americani "sa puna capat ocupatiei" Afganistanului, in primul sau mesaj, difuzat cu ocazia sarbatorii Aïd-El-Fitr, care marcheaza sfarsitul Ramadanului, relateaza AFP.

"Recunoasteti mai degraba realitatea, in loc sa va folositi inutil forta (...) si puneti capat ocupatiei", scrie mollahul Akhundzada - care i-a succedat pe 25 mai mollahului Mansour - intr-un "mesaj catre invadatorii americani si aliatii lor", primit de AFP.

"Mesajul nostru catre americani si aliatii lor este urmatorul: musulmanii afgani nu se tem nici de forta voastra si nici de stratagemele voastre. Ei iau in considerare martiriul in fata voastra drept telul scump al vietii lor".

"Voi nu va aflati in fata unui grup sau unei factiuni, ci in fata unei natiuni. Nu veti castiga", avertizeaza seful insurectiei islamiste, care citeaza precedentele britanice si sovietice, doua mari armate ale caror incercari de a ocupa Afganistanul s-au soldat cu esecuri sangeroase.

"Afganii nu accepta sisteme create de invadatori", insista el, invitandu-i pe americani si pe aliatii lor "sa ia in considerare o 'solutie politica' in loc sa recurga la forta".

Talibanii au obiceiul sa adreseze mesaje cu ocazia marilor sarbatori musulmane. Sarbatoarea Aïd-el-Fitr este asteptata la inceputul saptamanii viitoare in Afganistan pentru a marca finalul Ramadanului. Alta sarbatoare mare, Aïd-El-Kebir, are loc la jumatatea lui septembrie, scrie News.ro.

Un demnitar religios putin cunoscut, mollahul Habatullah Akhundzada, in varsta de 50 de ani, a fost ales de talibani la doar patru zile de la moartea predecesorului sau, mollahul Omar Mansour, ucis pe 21 mai intr-un atac cu un avion american fara pilot pe teritoriul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul.

Insurgentii, care si-au anuntat la jumatatea lui aprilie "ofensiva de primavara", si-au multiplicat operatiunile in estul tarii si au revendicat mai multe atacuri recente la Kabul, ultimul joi, soldat cu moartea a 32 de cadeti de politie si ranirea altor 79.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.