Peste doua miliarde de persoane traiesc in zonele in care exista riscul raspandirii virusului Zika, potrivit unui studiu care include harti detaliate prezentat de publicatia eLife, citata de BBC News online.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat Zika urgenta medicala pe 1 februarie, iar saptamana trecuta Centrul american pentru Controlarea si Prevenirea Bolilor a confirmat existenta unei legaturii intre Zika si microencefalie, malformatie care apare la nou-nascuti sub forma unui cap subdezvoltat, ceea ce duce la grave probleme de sanatate si chiar la decesul acestora. Studii recente sustin ca ar exista legaturi si intre virusul Zika si sindromul Guillain-Barre, care poate determina paralizie temporara, scrie MEDIAFAX.

Conform ultimelor cercetari, s-a dovedit mult mai complicata cartografierea zonelor in care se poate raspandi Zika decat definirea locurilor in care poate supravietui.

"Sunt primele harti care intregreaza datele pe care le avem despre Zika - hartile anterioare erau bazate pe teoria ca virusul Zika se comporta ca dengue sau chikungunya", a declarat Olivier Brady de la Universitea Oxford, unul dintre cercetatorii participanti la realizarea respectivelor harti.

"Suntem primii care adauga detalii precise despre conditiile geografice si de mediu pe care le avem la dispozitie in cazul Zika", a adaugat Brady.

Identificand zonele in care Zika se poate dezvolta, cercetatorii ar putea anticipa zonele in care virusul s-ar raspandi. Cercetatorii au confirmat ipoteza potrivit carei vaste arii din America de Sud, centrul actualei epidemii, sunt supuse riscului de raspandire. Dar si zone intinse din Africa si Asia sunt vizate de acest risc.

"Tantarii (Aedes) sunt doar una dintre conditiile necesare raspandirii virusului Zika, dar exista o varietate de alti factori", a precizat Brady, adaugand ca "trebuie sa fie suficient de cald ca virusul Zika sa se multiplice inauntrul tantarilor-gazda si o populatie suficient de mare pentru a fi transmis".

Cu toate acestea, studiul nu poate raspunde intrebarii de ce nu au fost raportate inca atat de multe cazuri. Una dintre explicatii este ca populatia a devenit inuma la acest virus, pe fondul numarului mare de cazuri, iar o alta ca multi dintre pacienti sa fi fost diagnosticati gresit cu alte infectii precum malaria sau febra dengue.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Europa nu pare a fi afectata prea mult de aceasta epidemie, ceea ce s-ar putea schimba daca sunt identificate si alte specii de tantari care pot transmite virusul Zika.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.