Comisia Europeana a modificat alerta privind posibila existenta a bacteriei "Escherichia coli" in branza care provine din Romania, dupa ce premierul Dacian Ciolos a cerut clarificari, argumentand ca avertizarea viza un produs de alt tip.

Alerta, emisa initial de Comisia Europeana pe 16 martie, a fost modificata marti, 22 martie, avertizand asupra riscului existentei bacteriei "Escherichia coli" in branza fermentata din Romania. Notificarea emisa prin sistemul Comisiei Europene privind siguranta alimentara (RASFF) atragea atentia asupra riscului existentei bacteriei Escherichia coli "in branza de oaie" provenita din Romania, informeaza MEDIAFAX.

Comisia Europeana anunta ca exista risc de imbolnavire de la acest produs, avertizand statele membre UE sa efectueze verificari in reteaua de distribuire. Conform datelor Comisiei Europene, branza romaneasca de acest fel este comercializata in principal in Romania, Italia, Germania, Spania si Franta.

Premierul Romaniei, Dacian Ciolos, a declarat, luni, ca a cerut clarificarea situatiei cu Comisia Europeana privind alerta care viza produsele provenind din Romania, precizand ca "va lua o pozitie foarte clara pentru ca nu poate accepta astfel de erori". "Am cerut inca de vineri clarificarea situatiei cu Comisia Europeana vizavi de alerta care a fost facuta de italieni si am inteles ca problema acolo a fost ca a fost o alerta gresit data de autoritatile italiene care au vorbit de laptele de oaie si nu de laptele de vaca. (…) Inteleg ca alerta a vizat exact produsele de la Bradet si nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generala si am cerut clarificarea acestor lucruri. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare, alerta a vizat gresit, initial, produsele din lapte de oaie si inteleg ca a fost corectata apoi cu lapte de vaca si nu la nivel national pentru toate produsele romanesti, ci pentru produsele care intr-adevar au fost identificate", declara Dacian Ciolos la Alba Iulia.

Autoritatea Sanitar Veterinara a transmis sambata ca produsul notificat de autoritatile italiene nu era obtinut din lapte de oaie, ci de vaca. "Autoritatile italiene au admis faptul ca, din eroare, in notificarea de alerta initiata in data de 16.03.2016 a fost mentionata o branza provenita de la SC Bradet, produsa din lapte de oaie, in loc de branza produsa din lapte de vaca", preciza institutia.

Comisia Europeana, alerta dupa o sesizare facuta de Italia

Infectia intestinala de care sufera copilul roman internat intr-un spital din Florenta a fost provocata de consumul de branza provenind din Romania, au confirmat laboratoare specializate din Italia, dupa rezultatul initial anuntat de autoritatile locale. "Branza care are bacteria Escherichia coli a provocat infectia intestinala a copilului de 14 luni internat in Clinica Meyer din Florenta", conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio si de Institutul Superior de Sanatate din Italia.
Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.