Circa 10.000 de persoane din sudul Chinei urmeaza sa fie relocate, pe fondul construirii celui mai mare radiotelescop din lume in cursul acestui an.

Locuitorii vor fi mutati din locuintele lor din provincia Guizhou, din sudul Chinei, pentru a preveni interferenta cu undele electromagnetice din jurul radiotelescopului. Potrivit initiatorilor proiectului, citati de agentia de presa Xinhua, telescopul va fi construit pentru a studia formele inteligente de viata din univers.

Cel mai mare radiotelescop (Arecibo Observatory) se afla in Puerto Rico, in prezent, avand un diametru de 300 de metri. Radiotelescopul FAST cu un diametru de 500 de metri, ale carui costuri de construire se ridica la suma de 1,2 miliarde de yuani (165 milioane de euro), ar urma sa fie functional in cursul acestui an, informeaza MEDIAFAX.

Autoritatile din provincia Guizhou au promis relocarea a 9.110 de oameni care locuiesc pe o raza de cinci kilometri din apropierea radiotelescopului pana in luna septembrie a acestui an, anunta agentia de stiri Xinhua. In urma relocarii, "se va crea un mediu al undelor sonore electromagnetice", a precizat un oficial regional, Li Yuecheng, citat de Xinhua.

Locuitorii care vor fi mutati vor primi un ajutor de 12.000 de yuani (1.650 de euro).

Wu Xiangping, presedintele Asociatiei chineze de Astronomie, a precizat ca nivelul ridicat de receptionare al telescopului "ne va ajuta in studiile noastre privind identificarea formele inteligente de viata din afara galaxiei".

China a mai relocat sute de mii de locuitori in trecut pentru proiecte ample de infrastructura privind construirea de baraje si apeducte, iar multi locuitori se plang de valoarea mica a compensatiilor financiare oferite de autoritati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.