vDelegatia de parlamentari care a mers in Norvegia a concluzionat ca in cazul Bodnariu a fost un abuz din partea unor functionari, liderul delegatiei Mircea Dolha precizand ca va fi emis un ordin catre autoritatile locale sa fie foarte atente si ca, in opinia sa, familia isi va recupera copiii.

Liderul delegatiei, deputatul Mircea Dolha, a precizat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca familia Bodnariu nu ar fi fost capabila sa-si agreseze copiii.

"Concluzia mea personala este ca, o sa va spuna si colegii mei, ca familia Bodnariu nu ar putea sa faca rau nici unei muste, dar propiilor copii pe care ii iubesc foarte, foarte mult. Situatia este ingrijoratoare in Norvegia nu numai pentru famillile de romani ci si pentru alte familii care isi iau copiii minori si fug din Norvegia. Pe noi ne intereseaza familiile de romani. Din discutiile pe care le-am avut cu mai multe autoritati (...) avem semnale clare, nu vrem sa exageram cu nimic, nu vrem sa dam iluzii, promisiunea ca vor trimite un ordin intern pentru toate autoritatile locale sa fie foarte atente, pentru ca nu numai romanii au dat semnale", a spus Dolha. El a adaugat ca, in opinia sa, familia isi va recupera copiii. Intrebati daca a fost comis un abuz in cazul familiei Bodnariu, ai carei copiii au fost plasati in familii surogat, parlamentarii au spus ca a fost "categoric" un abuz.

"Nu un abuz al staului norvegian, aici vrem sa delimitam foarte clar, nu vrem sa generalizam, pentru ca noi ca romani avem tendinta sa generalizam. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intentia da
demonizeze statul norvegian, este vorba de o institutie administrativa. Pana la urma, daca ne ducem si simplificam, este vorba de un numar restrans de functionari dintr-o localitate mica, unde domicialiaza
familia Bodnariu. (...) Acest abuz, pe care il semnalam noi si impotriva caruia ne-am ridicat acolo, a fost impotriva unei institutii administrative a statului norvegian", a declarat senatorul Marian Vasiliev.

Vasiliev a mai precizat ca secretarul de stat din Ministerul protectiei copilului cu care s-a intalnit delegatia romana a spus ca se lucreaza la o noua lege in domeniu si pentru infiintarea unui tribunal specializat pe cazurile de plasament.

Citeste si:
OMS cere țărilor dezvoltate să aloce bani pentru combaterea COVID-19
OMS cere țărilor dezvoltate...

La randul sau, senatorul Ben Oni Ardelean a spus ca in cazul familiei Bodnariu nu este vorba de un caz de incalcare a libertatii religioase."Elementele pe care le-am prezentat sunt elemente extrem de edificatoare pentru a arata ca in acest caz exista deja evidente, nu doar anumite pareri vis-a-vis de faptul ca aceasta ar intruni problematica libertatii
religioase", a spus Ardelean. Senatorul Titus Corlatean a amintit ca Barnevernet a actionat dupa ce directoarea scolii unde invatau unii dintre copii a facut o plangere cu privire la "atitudinea parintilor de a-si creste, intr-o asa-zisa indoctrinare crestina" copiii.

"Din elementele pe care le avem, si nu doar aici, in acest caz, dorinta de a demonstra cu orice pret cu totul altceva este contrazisa de modul in care s-a desfasurat investigatia si ancheta si la Politie si la ei, la Barnevernet", a spus Corlatean.

Citeste si:
Oana Roman, criticată că își spală rufele în public. Care a fost...
Oana Roman, criticată că își...

Membrii delegatiei au precizat ca relatiile diplomatice dintre Romania si Norvegia nu au fost lezate in urma acestei vizite. "Pozitia noastra acolo, pentru ca au fost anumite speculatii vis-a-vis de acest lucru, nu
a lezat in niciun fel bunele relatii pe care le avem noi cu Norvegia", a declarat Vasiliev.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.