Talibanii au negat informatiile din presa potrivit carora reprezentantii lor s-au intalnit cu oficiali rusi pentru a discuta despre amenintarea reprezentata de gruparea Stat Islamic, dupa ce un ziar britanic a scris ca presedintele rus, Vladimir Putin, ar fi avut o intrevedere cu liderul taliban.

Saptamana trecuta, un oficial rus de rang inalt a declarat ca interesele Rusiei "coincid in mod obiectiv" cu cele ale talibanilor in lupta impotriva gruparii Stat Islamic, care are un bastion in estul Afganistanului, relateaza Reuters in pagina electronica. Oficialul preciza ca au fost stabilite canale de comunicatii cu talibanii pentru a face schimb de informatii.

Moscova, care in prezent conduce o campanie de bombardamente in Siria impotriva gruparii Stat Islamic, este ingrijorata de posibila extindere a miscarii radicale din Afganistan in statele vecine precum Tadjikistan sau Uzbekistan.

Talibanii au afirmat intr-un comunicat ca sunt in contact cu tari din regiune, dar au precizat ca nu au discutat despre un sprijin impotriva Statului Islamic. "Emiratul Islamic are contacte cu multe tari regionale pentru a pune capat invaziei americane din tara noastra si consideram ca acesta este dreptul nostru legitim", a subliniat organizatia islamista.

"Dar nu vedem nevoia de a primi ajutor din partea nimanui referitor la Daesh (gruparea SI-n.r.) si nici nu am contactat sau discutat cu cineva despre acest lucru", au adaugat talibanii.

Publicatia britanica The Sunday Times a citat un comandant taliban care afirma ca Putin s-a intalnit in septembrie cu liderul talibanilor, mollahul Akhtar Mansour, pentru a discuta despre un posibil sprijin din partea Rusiei. "Putin s-ar fi intalnit cu Mansour la cina, seara tarziu, la o baza militara din Tadjikistan, in septembrie", a relatat publicatia, adaugand ca un purtator de cuvant al Kremlinului a precizat ca aceste informatii "nu sunt relevante".

Mansour, mult timp adjunct al fondatorului miscarii talibane, mollahul Mohammad Omar, a preluat conducerea gruparii dupa anuntul din iulie potrivit caruia Omar a murit in urma cu peste doi ani, iar decesul sau a fost tinut secret, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Militantii talibani au avut confruntari cu grupari care au jurat credinta organizatiei Stat Islamic, in special in provincia estica Nangarhar, unde contesta conducerea talibanilor asupra insurgentei. Confruntarea ar putea avea de asemenea legatura cu o lupta interna intre talibani, intrucat unii dintre ei resping conducerea lui Mansour.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.