Gruparea Stat Islamic a revendicat miercuri atentatul din capitala Tunisiei, cand un kamikaze s-a detonat la bordul unui autobuz care transporta membri ai Garzii prezidentiale, provocand moartea a 13 persoane, relateaza Reuters online.

Organizatia terorista a revendicat atacul printr-un comunicat publicat pe Internet, insotindu-l de fotografia unui barbat, identificat cu numele de Abou Abdillah Tounsi, care sugereaza ca are nationalitate tunisiana.

Atentatul a avut loc in zona Mohamed V / Bourguiba din Tunis, in apropierea Ministerului tunisian de Interne, de ambasada Frantei si de Institutul Francez. Eplozia de marti s-a produs in timp ce membrii garzii isi ocupau locurile in autobuzul care trebuia sa ii duca la palatul prezidential.

"Se constata o evolutie in comportamentul teroristilor. De aceasta data, ei au atacat un simbol al statului, in inima capitalei", a declarat premierul tunisian, Habib Essid.

Intr-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, ministrul de Interne a anuntat ca experti medico-legali au putut identifica victimele apartinand securitatii prezidentiale pe baza amprentelor, adaugand ca "se presupune ca cel de-al 13-lea cadavru este al teroristului care a provocat explozia". Ministerul a explicat ca din cauza starii foarte deteriorate a corpului atacatorului care s-a detonat, este imposibil sa i se preleve amprente digitale si ca o procedura de identificare prin analiza ADN este in curs de desfasurare.

"Un ghiozdan sau mai degraba o centura continand zece kilograme de material militar explozibil a fost folosit la acest atentat", a adaugat ministrul de Interne. Potrivit acestuia, explozibilul provenea din Libia.

Militari si politisti inarmati patruleaza pe strazile capitalei tunisiene, unde trecatori si vehicule sunt supusi unor controale. La aeroportul international de la Tunis, fortele de securitate permit accesul doar pentru pasagerii care trebuie sa se imbarce pentru zbor.

Guvernul tunisian s-a angajat sa construiasca un gard la frontiera cu Libia, pentru a incerca sa ii impiedice pe activisti sa ajunga pe teritoriul sau. Islamistii sunt activi si in vestul Tunisiei, la fronteira cu Algeria, scrie MEDIAFAX.

Este vorba despre primul atentat sinucigas care are loc in capitala Tunisiei. Aceasta tara a fost deja vizata de atentate revendicate de gruparea Stat Islamic, care au afectat sectorul turistic, unul dintre pilonii economiei nationale. In luna iunie, 38 de turisti straini au fost impuscati pe o plaja si intr-un hotel din statiunea Sousse, ceea ce a condus la instaurarea starii de urgenta, iar in martie, mai multi indivizi au impuscat 21 de turisti la muzeul national Bardo din capitala.

Citeste si:
Statul Islamic indeamna la atacuri in Europa, Orientul Mijlociu, Asia
Statul Islamic indeamna la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.