Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a aprobat acordul nuclear al Iranului cu cele sase state din grupul P5+1, incheiat in luna iulie, precum si sanctiunile programului nuclear, informeaza site-ul publicatiei Le figaro.

Anuntul a fost facut, miercuri, pe site-ul oficial al lui Ali Khamenei. Pana marti, pozitia liderului Suprem al Iranului a fost necunoscuta, pentru a nu influenta procesul decizional al acordului nuclear, potrivit unor surse apropiate acestuia.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui iranian Hassan Rohani, Ali Khamenei a solicitat ca Statele Unite si UE trebuie sa anunte clar ca ridica sanctiunile care vizeaza Iranul.

Textul asupra caruia au convenit negociatorii iranieni si cei straini in Viena prevede ca acordul asupra programului nuclear sa dureze cel putin zece ani, in schimbul suspendarii progresive a sanctiunilor economice.

Lunea trecuta, Parlamentul iranian a acordat primul vot de sustinere a legii privind acordul nuclear al Teheranului cu statele din grupul P5+1, fiind aprobat miercurea trecuta si de Consiliul Gardienilor Constitutiei, alcatuit din sase clerici musulmani numiti de liderul suprem si sase parlamentari alesi de Parlament, fiind ultima instanta decizionala inainte de Ali Khamenei.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii inopinate.

In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei.

O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani. In cazul in care Iranul incalca acordul, este prevazuta o clauza care permite restabilirea sanctiunilor in termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Unul dintre liderii Hamas, ucis în Beirut într-un atac atribuit...
Unul dintre liderii Hamas,...

La cateva zile de la incheierea acordului nuclear, desi a evitat sa se pronunte pe tema acordului nuclear cu marile puteri, Ali Khamenei a promis continuarea "rezistentei" impotriva politicilor "arogante" ale Washingtonului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.