China si Statele Unite si-au dezvaluit ambitia comuna de a lupta impotriva modificarilor climatice vineri, anuntand noi masuri care urmeaza sa implementeze promisiunile pe care le-au facut anul trecut, si anume de a-si reduce emisiile de dioxid de carbon.

Pentru prima data, China a anuntat in mod oficial anul 2017 ca an al lansarii unei piete de schimb de credite de emisii de dioxid de carbon (CO2), care urmeaza sa o ajute in obiectivul de a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera (GES), in urma unui varf, in 2030.

Aceasta piata, care se va spriini pe experienta celor sapte piete-pilot deja lansate la nivel regional, va acoperi sectoare-cheie ca productia de electricitate, siderurgia, chimia si productia de ciment.

Publicarea Declaratiei comune a americanilor si chinezilor a avut loc in cadrul vizitei de stat pe care presedintele chinez Xi Jinping o efecteaza in Statele Unite. Ea este menita sa promoveze incheierea unui pact mondial la Conferinta COP21 de la Paris, in decembrie. Statele Unite si China au facut un pas important anul trecut, prin stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) incepand din 2020. In declaratia lor, cei doi presedinti insista asupra masurilor - noi sau deja existente - menite sa arate ca primii doi cei mai mari poluatori cu GES ai planetei isi iau rolul in serios si "vor conduce lumea catre un acord mondial durabil cu privire la modificarile climatice", a declarat un oficial american pentru Reuters.

Cel mai mare poluator mondia cu dioxid de carbon - China - are insa un statut de tara in curs de dezvoltare, ceea ce-i permite sa nu fie obligata sa se angajeze sa-si reduca emisiile, o situatie care irita numerosi oficiali de la Washington, dar si din alte tari industrializate. Beijingul a anuntat, in plus, ca o suma de 20 de miliarde de yuani (2,8 miliarde de euro) urmeaza sa fie investita pentru a ajuta aceasta tara in curs de dezvoltare in cadrul acestei lupte si pentru a se adapta modificarilor climatice. Washingtonul si-a reiterat, la randul sau, promisiunea de a contribui cu fonduri in valoare de pana la trei miliarde de dolari la Fondul verde pentru climat al ONU. Presedintele american Barack Obama si-a exprimat dorinta ca un acord mondial privind modificarile climatice sa stearga frontiera dintre tari in curs de dezvoltare si tari industrializate. Declaratia semnata cu Beijingul ii ofera un avantaj important inaintea summitului de la Paris.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Urmatoarea Conferinta ONU privind modificarile climatice (COP21) se desfasoara de la 30 noiembrie si pana pe 11 decembrie la Paris. ONU spera ca ea sa se incheie cu un acord universal asupra unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de sera care sa permita oprirea ratei incalzirii globale la un nivel de doua grade Celsius pana la sfarsitul secolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.