Un procuror polonez afirma ca Statele Unite au respins patru cereri de asistenta din partea Poloniei in ancheta sa privind existenta unei inchisori secrete a CIA in tara, relateaza Associated Press in pagina electronica.

Piotr Kosmaty, un purtator de cuvant al procurorilor din Cracovia, a declarat marti pentru Associated Press ca, in august, Departamentul american de Justitie a respins cererile de documente si informatii.

De asemenea, Departamentul a refuzat interogarea a trei presupuse victime, care sustin ca au fost tinute si supuse unor tratamente dure la o inchisoare secreta a CIA in Polonia, in perioada 2001-2003. Cele trei persoane sunt in prezent detinute la centrul de detentie de la Guantanamo.

Autoritatile americane argumenteaza ca acceptarea acestor cereri ar fi contrara intereselor de securitate nationala.

O alta cerere a fost respinsa in trecut, iar inca una este in curs de dezbatere, a precizat Kosmaty. Organizatiile pentru drepturile omului, oficiali europeni si Comisia de Informatii din Senatul SUA au acuzat Polonia, alaturi de Romania si Lituania, ca au gazduit inchisori secrete ale CIA, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.