Statele Unite urmeaza sa decida in curand sa depoziteze armament greu in Polonia, a anuntat luni ministrul polonez al Apararii Tomasz Siemoniak, precizand ca a discutat despre acest lucru luna trecuta cu secretarul american al Apararii Ashton Carter.

Armata americana efectueaza exercitii de amploare, impreuna cu aliati NATO din Europa de Est, in contextul nemultumirilor din regiune fata de rolul Rusiei in conflictul din Ucraina.

Oficiali rusi au amenintat ca planul de a depozita armament greu in Europa de Est ar putea avea "consecinte periculoase". Cele trei tari baltice Letonia, Lituania si Estonia planuiesc, de asemenea, sa gazduiasca armament greu american, potrivit unor oficiali.

Insa Statele Unite au confirmat doar ca urmeaza sa trimita o brigada blindata de pana la 250 de vehicule, inclusiv tancuri, in Germania, pentru a-si sustine aliatii NATO. Secretarul american al Apararii Ashton Carter urmeaza sa decida daca vreunul dintre aceste vehicule va fi trimis in alte state europene.

"Deciziile se apropie", afirma Siemoniak intr-un mesaj postat luni pe Twitter, confirmand informatii publicate de ziarul The New York Times in weekend potrivit carora se discuta despre depozitarea de armament greu in Polonia.

Prepozitionarea unor asemenea vehicule blindate americane pe teritoriul unor aliati NATO - foste tari comuniste - ar fi o premiera, de la sfarsitul Razboiului Rece. Nu va fi vorba despre o masura ad-hoc, a subliniat ministrul polonez, ci "pentru ani si decenii".

Pana la 5.000 de militari NATO ar putea fi echipati cu armamentul care urmeaza sa fie depozitat in Europa de Est. Acesta ar fi pregatit pentru o brigada NATO de reactie rapida, convenita la summitul NATO de anul trecut. Casa Alba si Carter nu au aprobat inca masura, iar locurile vizate nu au fost anuntate inca, scrie MEDIAFAX.

"Acesta este alt pas catre construirea unei prezente americane mai mari in Polonia si in regiune", a declarat Siemoniak pentru agentia poloneza PAP. "Daca echipament militar american greu, inclusiv tancuri, baterii de artilerie si alte echipamente chiar ajung in tarile baltice si din Europa de Est, va fi cel mai agresiv pas facut de Pentagon si NATO de la Razboiul Rece" incoace, a declarat luni generalul Iuri Iacubov, un oficial de la Ministerul rus al Apararii.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Generalul Iacubov a amenintat ca, in asemenea circustante, Rusia va "organiza masuri de retorsiune pentru a-si consolida frontierele de vest".

"Speram ca ratiunea va prevala, iar situatia din Europa va fi impiedicata sa alunece intr-o noua confruntare militara care ar putea sa aiba consecinte periculoase", a afirmat Ministerul rus de externe intr-un comunicat.

Tensiuni pe tema rachetelor

Statele Unite construiesc o baza de aparare antiracheta la Redzikowo, in Polonia, in cadrul scutului menit sa protejeze statele NATO de orice amenintare a unor rachete cu raza lunga de actiune din partea unor regimuri considerate ostile.

Rusia a condamnat planul de construire a scutului, acuzand NATO ca pune in pericol securitatea europeana. Rusia ar fi stationat rachete cu raza scurta de actiune de tip Iskander in enclava Kaliningrad, langa Polonia si tarile baltice.

Citeste si:
Ce armament a trimis România în Ucraina, de la începutul...
Ce armament a trimis România...

NATO si lideri occidentali acuza Rusia ca trimite militari si armament greu, inclusiv tancuri si rachete, separatistilor prorusi din estul Ucrainei. Moscova a negat in mod repetat acest lucru, insistand ca rusii care lupta pe teritoriul ucrainean sunt "voluntari".

Bombardamente si confruntari intermitente ameninta armistitiul de la Minsk, incheiat in februarie, intre rebeli si Guvernul ucrainean.

Polonia si cele trei foste republici sovietice baltice - Estonia, Letonia si Lituania - sunt unii dintre cei mai vocali critici ai politicii Rusiei in Ucraina.

Tensiunile au escaladat in martie 2014, dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea.

Romania, Ungaria si Bulgaria au fost, de asemenea, prezentate ca posibile locuri de depozitare a unor echipamente militare americane grele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.