Ministerul rus de Externe nu dramatizeaza situatia creata de decizia Parlamentului European de a restrictiona accesul in institutie al ambasadorului rus la UE, Vladimir Cijov, apreciind ca "oricum nu este nimic de facut acolo".

"Cred ca poti sa nu vizitezi acea adunare, pentru ca nu este nimic de facut acolo, cu restrictii sau fara", a declarat marti adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov. "Tinand cont de sentimentele majoritatii membrilor acestei adunari, orice ar putea spune si orice decizie ar putea adopta poate fi prevazut cu usurinta", a adaugat el.

Diplomatul a subliniat ca, "din pacate, in deciziile legate de Rusia exista din ce in ce mai putina ratiune".

Moscova a repetat in mai multe randuri in ultimele zile ca introducerea unei liste negre cu oficiali europeni care au interdictie de a intra in Rusia nu este un "capriciu", ci o "masura legala si proportionata in replica la restrictiile inacceptabile privind intrarea unor reprezentanti rusi in UE sub pretexte exagerate", a mai spus Riabkov.

Cererile oficialilor europeni vizati de interdictia de intrare in Rusia de a primi explicatii, precum si afirmatiile ca aceasta este o masura ilegala si incercarile de a adopta masuri de retorsiune arata "mizeria lor politica intelectuala", a adaugat el.

"Acest lucru dovedeste ca oamenii nu vad nimic in jurul lor si nu pot percepe realitatea asa cum este. Este regretabil ca astfel de oameni sunt implicati in procesul de decizie din UE", a mai precizat Riabkov.

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a informat marti ca PE restrictioneaza accesul liber in institutie al ambasadorului rus si al altui diplomat si suspenda participarea la Comisia de cooperare parlamentara UE-Rusia, dupa ce Moscova a intocmit o lista neagra cu oficiali europeni, scrie MEDIAFAX.

"In urma publicarii unei liste negre cu oficiali si politicieni europeni, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat astazi pe ambasadorul rus la UE ca, in conditiile in care autoritatile ruse nu au reusit sa asigure transparenta deciziilor lor, in conformitate cu legislatia internationala si obligatiile legale, si nici sa acorde persoanelor vizate dreptul la aparare sau apel, el considera ca este justificat sa ia masurile adecvate in replica", informeaza un comunicat al PE.

Citeste si:
Beri străine pe rafturile magazinelor din Moscova, deși...
Beri străine pe rafturile...

Prin urmare, in asteptarea anularii listei negre, Parlamentul European va restrictiona accesul liber in institutie al ambasadorului rus si al altui diplomat si va evalua cererile de acces din partea unor membri ai Dumei si ai Consiliului Federatiei (cele doua Camere ale Parlamentului rus) de la caz la caz.

De asemenea, PE suspenda participarea la Comisia de cooperare parlamentara UE-Rusia.

Mai multe ambasade ale tarilor UE de la Moscova au primit, joi, o lista neagra cu numele a 89 de politicieni din 17 state UE carora li se interzice intrarea in Rusia.

Pe lista, primita si de Ambasada Romaniei la Moscova, se afla cinci cetateni romani: Iulian Chifu, fostul consilier al presedintelui Traian Basescu, Eugen Tomac, liderul Partidului Miscarea Populara, Gheorghe Hategan, director general adjunct la Transgaz, Adrian Cioroianu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe langa UNESCO, si Tiberiu-Liviu Chodon, comandor al Fortelor Navale Romane.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Pe lista mai apar, printre altii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul presedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, si Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere.

Totodata, lista cuprinde europarlamentari si lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franta, Grecia si Finlanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.