Mii de sate din India sunt afectate de lipsa apei, iar sute de persoane au murit in ultimele 24 de ore, bilantul victimelor caniculei atingand pana vineri 1.826 de morti, relateaza The Associated Press in pagina electronica.

Surse medicale anuntau joi 1.500 de morti. Meteorologii considera "grav" valul de caldura si avertizeaza ca acesta poate continua cel putin inca doua zile in cea mai mare parte a tarii, din statul Tamil Nadu (sud-est) si pana in statul Himachal Pradesh (nord), la poalele Muntilor Himalaya.

Cele mai multe dintre victime s-au inregistrat in statele Andhra Pradesh si Telangana (sud), unde aproximativ 100 de persoane au murit joi, in conditiile in care temperatura a urcat pana la 43 de grade Celsius. Mii de cisterne cu apa au fost trimise in peste 4.000 de sate si catune din statul Maharashtra (centru), care se confrunta cu o penurie de apa, potrivit autoritatilor in domeniu, citate de Press Trust of India.

Valul de caldura a provocat atat uscarea unor recolte, cat si moartea de sete a multor animale, in intreaga tara. Indienii se feresc cum pot de canicula, adapostindu-se la umbra, imbaindu-se in rauri si consumand lichide.
Insa numerosi fermieri si muncitori in costructii - saraci - continua sa munceasca in aer liber, in pofida riscurilor. Ei si batranii sunt cei mai vulnerabili.

Ploi si racoarea musonilor sunt asteptate saptamana viitoare, mai intai in sud, iar apoi in toata tara. Insa serviciul AccuWeather avertizeaza ca exista conditii de seceta prelungita si ca un sezon mai activ al taifunurilor din Pacific il poate perturba pe cel al musonilor. "Desi va ploua in regiune, conditiile pot evolua spre o seceta semnificativa si un impact negativ asupra agriculturii in centrul Indiei si in mare arte din Pakistan", a declarat meteorologul Jason Nicholls de la AccuWeather, citat intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.