David Cameron incepe joi un turneu in capitalele europene, in contextul lansarii unui proiect de lege care deschide calea unui referendum asupra apartenenta M.Britanii la UE, pentru a-i avertiza pe liderii europeni ca Londra va parasi Uniunea daca aceasta nu se reformeaza.

Ministrul britanic de Externe Philip Hammond s-a declarat increzator in obtinerea unor modificari "substantiale" inainte de referendum. El nu a exclus un vot chiar anul viitor, in masura in care negocierile decurg bine, dar a adaugat ca cel mai important lucru este ca "lucrurile sa fie facute bine".

Cameron pleaca in Olanda si Franta, in prima parte a turneului, in care doreste sa obtina sprijin pentru modificarile pe care le doreste. Premierul britanic nu a stabilit in detaliu reformele pentru care exercita presiuni, insa ele vor include reglementari prin care imigrantii vor fi impiedicati sa solicite ajutoare sociale.

El doreste, de asemenea, garantii pentru protejarea City, in cazul unei integrari mai mari a zonei euro si o scutire a Marii Britanii de la o "Uniune tot mai stransa".

Hammond a declarat ca Guvernul britanic a primit un aviz juridic potrivit caruia este necesara modificarea tratatelor UE in vederea garantarii reformelor lui Cameron, un lucru caruia ceilalti lideri ai blocului i s-au opus, scrie MEDIAFAX.

"Avem un set clar de cerinte. Premierul este foarte clar in discutiile cu omologii sai europeni - daca nu suntem in masura sa ne indeplinim promisiunile in privinta marilor domenii care-i ingrijoreaza pe britanici, atunci nu vom invinge in referendum", a declarat joi ministrul pentru postul BBC Radio 4.

"Ne asteptam ca partenerii nostri europeni sa se angajeze alaturi de noi pentru a oferi un pachet care sa le permita britanicilor sa decida ca ei cred ca viitorul Marii Britanii inauntrul Uniunii Europene este mai bun", a continuat Hammond.

Intrebat daca asta inseamna ca Guvernul va recomanda in continuare ramanerea tarii in UE, chiar daca nu va obtine reforme majore, seful diplomatiei britanice a raspuns ca "daca partenerii nostri nu sunt de acord cu noi - nu colaboreaza cu noi sa livram pachetul -, atunci nu excludem nimic". Ministrul a adaugat ca procesul de negociere abia a inceput, dar ca Londra se asteapta sa obtina un "pachet substantial de reforme" pana la iarna. El a spus ca doreste ca aceste negocieri sa fie cat mai rapide, dar ca agenda depinde de "mecanismul" negocierilor.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Primii lideri cu care se intalneste Cameron sunt premierul olandez Mark Rutte si presedintele francez Francois Hollande, urmati de premierul polonez Ewa Kopacz si cancelarul german Angela Merkel.

Proiectul de lege privind referendumul urmeaza sa fie publicat joi si contine detalii despre intrebarea si angajamentul de a organiza scrutinul pana la sfarsitul lui 2017.

Downing Street vrea ca alegatorii sa raspunda la intrebarea "Trebuie sa ramana Regatul Unit in Uniunea Europeana?". Comisia Electorala a sugerat in 2013 aceasta formulare, astfel incat sustinatorii ramanerii in UE sa faca o campanie pentru "da" si viceversa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.