Gruparea islamista Hamas s-a folosit de razboiul de vara trecuta cu Israelul in Fasia Gaza pentru a executa extrajudiciar cel putin 23 de palestinieni acuzati de colaborare cu Israelul si pentru a tortura alte zeci, inclusiv rivali politici.

Amnesty International (AI) afirma ca multi dintre palestinienii ucisi in iulie si august erau vizati in procese aflate pe rol la momentul respectiv, in care erau acuzati de colaborare sau asteptau rezultatul unor actiuni in apel impotriva unor sentinte la moarte pronuntate de catre un tribunal militar din orasul Gaza pentru acuzatii similare. Doi palestinieni erau condamnati si isi ispaseau pedepsele atunci cand au fost executati, relateaza The New York Times (NYT) in editia electronica.

Amnesty subliniaza ca multi au fost condamnati de tribunale in care procedurile au fost "extrem de inechitabile".

"In haosul conflictului, administratia de facto a Hamas a dat frau liber fortelor sale de securitate sa comita abuzuri ingrozitoare, inclusiv asupra unor persoane aflate in custodie", a declarat la Londra Philip Luther, directorul Programului AI pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord, citat intr-un comunicat. "Aceste actiuni terifiante, unele dintre ele asimilabile crimelor de razboi, au avut ca scop razbunarea si sa semene frica in Fasia Gaza", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Hamas, care nu a recunoscut executiile, a raspuns acuzand Israelul de faptul ca a creat "haosul" razboiului. Mushir al-Masri, un purtator de cuvant al gruparii, a declarat ca Israelul a atacat serviciile de securitate din Gaza, impiedicandu-le sa gestioneze afacerile interne palestiniene in mod corespunzator. "Raportul Amnesty despre Hamas este necesar sa fie mai exact", a declarat telefonic al-Masri pentru NYT. "Hamas nu si-a asumat responsabilitatea pentru uciderea colaboratorilor in timpul razboiului", a subliniat el. "A fost emis un comunicat de presa al unui grup de factiuni din cadrul rezistentei palestiniene. Hamas nu face parte din el", a precizat acesta.

Amnesty acuza Israelul si aripa armata a Hamas, in rapoarte publicate in ultima perioada, ca au comis crime de razboi vara trecuta. Israelul a dat dovada de "indiferenta totala" fata de drepturile omului si a atacat zone rezidentiale, omorand numerosi civili, acuza organizatia nonguvernamentala (ONG).

Citeste si:
Israel anunță că eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza...
Israel anunță că eliberarea...

Grupari armate palestiniene, innclusiv aripa militara a Hamas, au lansat orbeste mii de rachete si mortiere catre zone civile din Israel, potrivit ONG-ului, si au pus in pericol civili palestinieni lansand rachete din zone civile, inclusiv din scoli si spitale din Gaza.

Aproxximativ 2.200 de palestinieni, inclusiv peste 500 de copii, au fost ucisi in timpul conflictului, potrivit ONU, dar si peste 70 de israelieni, marea majoritate militari.

La o zi dupa ce Israelul a asasinat trei comandanti de rang inalt din cadrul Hamas in Gaza, pana la 18 palestinieni au fost executati in public, pe 22 august, aparent un avertisment transmis locuitorilor Fasiei Gaza.

Barbati purtand tricouri si pantaloni de culoare inchisa si cu fata acoperita de cagule i-au plimbat pe sapte dintre presupusii colaboratori - incatusati si cu fetele acoperite - pana la o moschee din centru, dupa rugaciunea de vineri.

Citeste si:
Se schimbă cursul războiului? Israelul, acuzat de genocid de Africa...
Se schimbă cursul războiului?...

Executiile, fotografiate si mediatizate, au facut parte dintr-o operatiune - "Gaturi strangulate" - al carei scop a fost sa instaleze frica si sa regleze conturi, acuza Amnesty. Unul dintre barbatii executati, Atta Najjar, a fost ofiter de politie in cadrul Autoritatii Palestiniene (AP), indepartate de la putere in Fasia Gaza de catre Hamas in 2007. Potrivit Amnesty, Najjar, care prezenta o dizabilitate mintala, a fost arestat in 2009, a fost condamnat pentru colaborare cu Israelul si ispasea cei 15 ani de inchisoare la care a fost condamnat de un tribunal militar.

Un frate al lui Najjar, care nu a fost identificat, a declarat pentru Amnesty ca acesta a fost atins de aproximativ 30 de gloante si ca prezenta urme de tortura pe corp. "Avea mainile si picioarele rupte", a declarat el, adaugand ca "trupul ii era ca si cand ar fi fost pus intr-un sac si zdrobit". Hamas a rapit, interogat si torturat zeci de alti palestinieni, inclusiv membri si sustinatori Fatah, principala formatiune din cadrul AP si rivala Hamas, potrivit Amnesty. Unii dintre ei au fost incarcerati si supusi unor abuzuri intr-o clinica dezafectata din incinta Shifa, principalul spital din orasul Gaza.

Citeste si:
AI acuza Serbia si Macedonia de rele tratamente aplicate...
AI acuza Serbia si Macedonia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.