Armistițiul privind eliberarea celor 50 de ostatici din Fâșia Gaza, care trebuia să intre în vigoare astăzi dimineață, a fost amânată până vineri, a anunțat Israelul. La schimb, Țara lui Benjamin Netanyahu va oferi 150 de deținuți palestinieni, pe care îi va elibera din închisorile israeliene. Între timp, mai mulți români au reușit să iasă din Gaza.

Eliberarea celor 50 de ostatici din Gaza este amânată până vineri, anunţă Israel

Israel și Hamas au ajuns la un acord, după cinci săptămâni de negocieri. 50 de femei și copii răniți pe 7 octombrie vor fi eliberați în următoarele zile. Tratativele au fost intermediate de Qatar, iar cei trei membri ai cabinetului de război, Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării și fostul general Benny Gantz, le-au aprobat într-un final.

Însă, un anunț neașteptat a venit peste noapte: eliberarea ostaticilor a fost amânată până vineri, a spus consilierul pe probleme de securitate al lui Benjamin Netanyahu.

În schimbul ostaticilor, Guvernul de la Tel Aviv va elibera 150 de deţinuţi din închisori. Cei mai mulţi dintre ei sunt adolescenţi cu vârste sub 18 ani şi au fost condamnaţi pentru atacuri cu pietre. De asemenea, 300 de camioane cu ajutoare vor intra în Fâșia Gaza in fiecare dintre cele patru zile de „pace”.

Netanyahu: Războiul va continua

„Vreau să fiu clar. Războiul va continua”, a clarificat Benjamin Netanyahu.

În cazul în care armistițiul își va atinge scopul, nu este exclus să aibă loc un nou schimb de prizonieri spun autoritățile israeliene. Printre cei care așteaptă această mișcare sunt și rudele a șase români cu dublă cetățenie.

„Mă gândesc la copii și la ceilalți care sunt acolo și inima mea este ruptă în bucăți. Nu există altă variantă. Suntem cu pistolul la tâmplă”, Smadar Yeshrun, susţinătoare a acordului.

Acordul a reușit datorită diplomației de la Washington

La scurt timp după atacurile Hamas, la Washington a fost înființată o celulă de criză formată din doi diplomați americani care au ținut permanent legătura cu Qatarul.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

„Sincer, cheia a fost să punem presiune pe ambele tabere. Cea mai importantă mişcare a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când preşedintele Biden a discutat mai întâi cu premierul Netanyahu, apoi cu emirul Qatarului”, Jake Sullivan, consilier Casa Albă.

Benjamin Netanyahu i-a mulțumit lui Joe Biden: „Tocmai am vorbit din nou cu președintele Joe Biden. Combinația dintre efortul militar și cel politic a făcut posibilă întoarcerea răpiților noștri”.

Dacă se respectă procedura, prizonierii vor fi preluaţi de Crucea Roşie şi transportaţi în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah. De acolo, ei vor fi preluaţi de oficialii Tel Avivului.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2023 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.