Cei cinci autori ai atacului terorist comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunis aveau mitraliere de tip Kalasnikov AK-47 provenind din Romania, afirma surse citate de site-ul italian 2duerighe.it.

Potrivit autoritatilor tunisiene, cinci teroristi islamisti inarmati cu arme automate si cu centuri explozive au participat la atacul armat comis miercuri in Muzeul Bardo din Tunis, soldat cu 23 de morti si 50 de raniti, in principal turisti europeni.

Premierul Tunisiei, Habib Essid, a declarat, potrivit Corriere della Sera, ca doi dintre autorii atacului terorist - Yassine Laabidi si Jabeur Khachnaoui - au murit in schimburile de focuri cu fortele de ordine. "Teroristii aveau asupra lor centuri explozive si arme automate foarte avansate", a afirmat ministrul tunisian de Interne, Najem Gharsalli. Alti trei presupusi autori ai atacului armat au reusit sa fuga, fiind cautati activ de fortele de ordine, scrie MEDIAFAX.

Potrivit site-ului cotidianului italian 2duerighe, cei cinci autori ai atacului terorist erau inarmati cu pistoale mitraliera de tip Kalasnikov AK-47, provenind din Romania.

MAE: ANCEX va efectua procedura de trasabilitate a armelor

ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate,in cazul in care autoritatile tunisiene pun la dispozitia partii romane datele de identificare ale armelor folosite in atacul din Tunis, precizeaza MAE dupa ce un site italian a scris ca autorii atacului aveau mitraliere provenite din Romania.

"Ministerul Afacerilor Externe a initiat in regim de urgenta demersuri pe langa autoritatile tunisiene pentru a verifica acuratetea informatiilor vehiculate in presa, preluate de pe site-ul italian 2duerighe.com. Autoritatea romana de control in domeniul exporturilor si importurilor de produse strategice - ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, in cazul in care autoritatile tunisiene pun la dispozitia partii romane datele de identificare ale armelor respective", a anuntat Ministerul de Externe.

MAE reafirma faptul ca Romania respecta "cu strictete cele mai inalte standarde de control al exporturilor si importurilor de produse militare, autoritatea nationala de control in domeniu aproband licentele de export numai in baza prezentarii unor asigurari primite din partea utilizatorilor finali, angajamente confirmate si de autoritatile competente din tarile de destinatie".

Citeste si:
Atenționare de călătorie în Germania. Mari greve pe mai multe...
Atenționare de călătorie în...

Ministerul Afacerilor Externe, prin Autoritatea romana de resort - ANCEX, analizeaza "cu deosebita atentie cererile de licenta de export catre destinatii sensibile si catre destinatii cu acumulari destabilizatoare de arme, respingand orice solicitare de licenta de export care prezinta cel mai mic risc de deturnare a respectivelor produse catre grupari teroriste".

Totodata, MAE reafirma angajamentul Romaniei de a combate terorismul transnational si fenomenele extremiste violente.

Atentatul terorist, soldat cu 23 de morti

In urma atentatului - soldat cu 23 de morti, dintre care 17 turisti straini (in principal europeni) si 50 de raniti - autoritatile tunisiene au arestat noua islamisti suspectati de implicare in organizarea complotului terorist care, potrivit unor surse, ar fi vizat nu doar Muzeul Bardo ci si Parlamentul tunisian, situat in cladirea vecina, unde avea loc o dezbatere privind o lege antiterorista.
Citeste si:
Atacuri cu rachete asupra Israelului. Țara a intrat în „stare de...
Atacuri cu rachete din Fâșia...

Reteaua terorista Stat Islamic a revendicat, intr-o inregistrare audio, atacul din centrul capitalei Tunisiei, catalogandu-l drept o lovitura data intr-un "cuib al necredinciosilor si viciilor" si avertizand cu noi atentate.

"Atacul este o incursiune binecuvantata in unul dintre cuiburile necredinciosilor si viciilor din Tunisia musulmana", se arata intr-o inregistrare audio aparuta pe un site afiliat retelei teroriste Stat Islamic. "Asteptati sa vedeti valul care va va lovi, murdarilor, pentru ca ceea ce ati vazut acum este doar prima picatura de ploaie", adauga reprezentatul grupului terorist, conform Institutului american SITE, care monitorizeaza site-urile islamiste.

Muzeul Bardo, renumit pentru o colectie de mozaicuri din perioada Imperiului Roman, este una dintre principalele atractii turistice din Tunisia.

Citeste si:
VIDEO Accident grav în Tunis. Au fost înregistrate cel puţin 95 de...
VIDEO Accident grav între...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.