Pana la 10.000 de persoane, potrivit unor organizatii pentru drepturi civile si partide de opozitie, au participat la un mars impotriva Guvernului Orban duminica, la Budapesta, de la gara Keleti la Astoria, relateaza MTI.

Marsul "Pentru o noua Republica ungara!" a fost organizat de doua grupuri pe Facebook implicate in organizarea altor doua demonstratii - "100.000 impotriva taxarii Internetului" si "60.000 pentru pensii private". Organizatorii au invitat ungurii sa participe la marsul pentru "libertate, egalitate civica, egalitate in impartirea poverii si independenta" - toate simboluri ale unei republici care, in opinia lor, a fost eliminata de catre Guvernul condus de catre Viktor Orban.

Zoltan Kesz, candidatul care a obtinut mandatul in urma alegerilor de la Veszprem (vest) prin care Fidesz a pierdut majoritatea de doua treimi in Parlament, l-a catalogat pe Orban "dictator", acuzandu-l ca indreapta Ungaria catre Rusia. Organizatorii au anuntat ca intentioneaza sa demareze 19 initiative de referendum, vizand sa "destructureze sistemul" si regimul Orban.

In opinia unui avocat international, Tamas Lattmann, referendumul este necesar deoarece regimul actual face rau Ungariei, economiei si poporului, interzicandu-le o sansa la dezvoltarea sociala. Referendumul va viza lupta impotriva coruptiei, obiective economice, educationale si sociale, declararea averilor "reale" ale politicienilor, eliminarea monopolului de stat asupra tutunului, desecretizarea unor investitii cheie si "eliberarea" autostrazilor, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, politia a arestat un barbat pentru "comportament zgomotos" in timpul unui discurs sustinut de catre Orban la Muzeul National, in cadrul evenimentelor oficiale organizate pentru sarbatorirea Revolutiei de la 1848. Politia a refuzat sa ofere orice detalii. O bataie pare ca a avut loc la fata locului, un barbat a fost lovit la nivelul fetei, iar altul a fost vazut atacand un jurnalist care filma.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

In timpul discursurilor sustinute la muzeu de catre premier si primarul Budapestei Istvan Tarlos, un grup de protestatari a incercat sa acopere vorbitorii, intr-un vacarm de fluiere si trompete, si a strigat sloganuri antiguvernamentale. Pe de alta parte, 15 martie nu este o sarbatoare a libertatii presei in 2015, ci o zi a "oprimarii presei", a denuntat Ferenc Gyurcsany, liderul Coalitiei de Stanga (DK, opozitie), la evenimentul organizat de formatiune pentru marcarea Revolutiei de la 1848.

Gyurcsany a precizat ca se referea la noua structura a programului televiziunii publice lansate in aceeasi dimineata, denuntand lansarea unei "televiziuni de partid a minciunii". In opinia sa, problema nu este finantarea ei din fonduri publice, ci incalcarea "tuturor normelor decentei umane", apreciind ca postul national va deveni "un canal de minciuni si lipsa de umanitate, in serviciul unei puteri autoservite care degradeaza natiunea". El le-a cerut participantilor la eveniment sa continue lupta impotriva "regimului actual" si sa-si reia tara inapoi.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu a fost victima hackerilor. Și-a pierdut conturile...
Cătălin Moroșanu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.