Fostul director al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din SUA, Michael Hayden, a declarat ca atacurile teroriste de genul celui care a vizat revista franceza Charlie Hebdo sunt inevitabile si a facut o comparatie cu epidemia de Ebola.

"Majoritatea oamenilor ca mine considera atacurile de genul celui de la Charlie Hebdo cam inevitabile", a declarat Hayden marti, la institutul New America Foundation, cu sediul in Washington. "Nu stiu daca a fost o problema sau o deficienta privind impartasirea informatiilor, de fapt stiu ca indivizii au aparut pe radarele americane, cat si pe radarele franceze", a adaugat el, referindu-se la autorii atacurilor comise in ianuarie la Paris, care erau cunoscuti de serviciile de informatii.

"Cand faci analiza, fiecare dintre aceste atacuri putea fi prevenit", a mai afirmat Hayden, continuand: "Este putin ca la Ebola, stiti? Daca cineva se imbolnaveste, te uiti in urma si analizezi cum s-a intamplat. Daca ar fi fost incheiat la maneca, sau daca nu si-ar fi scos echipamentul intr-un anume fel nu s-ar fi imbolnavit".

"Intotdeauna putem privi in urma si spune «Daca». Dar aceste lucruri sunt inevitabile", a apreciat fostul director al NSA. "A fost mai degraba o problema de resurse franceze decat de excelenta serviciilor franceze de informatii".

Hayden a vorbit de asemenea despre acuzatiile conform carora NSA a interceptat telefonul cancelarului german Angela Merkel. Un acord cu Germania de interzicere a spionajului "nu se va intampla niciodata", a subliniat el, potrivit MEDIAFAX.

Fostul director al NSA a afirmat ca scurgerile de informatii provenind de la Edward Snowden au deteriorat relatia dintre SUA si Germania, dar oficialii americani sunt de vina ca nu au reusit sa impiedice acest lucru. "Rusine sa ne fie, nu pentru ce am facut sau nu, ci pentru incapacitatea noastra de a mentine secretul privind ce am facut sau nu", a precizat Hayden.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.