Primarul de dreapta din Champlan, un oras de la periferia de sud a Parisului, a refuzat miercuri ca un nou-nascut rom decedat in a doua zi de Craciun sa fie inhumat in localitatea sa, unde familia traieste intr-o tabara, au anuntat sambata surse concordante.

Edilul a "invocat ca pretext faptul ca decesul" bebelusului "a fost declarat" in orasul vecin Corbeil-Essonnes, potrivit unei asociatii locale de solidaritate cu romii. "Este rasism, xenofobie si stigmatizare", a denuntat presedintele acesteia, Loïc Gandais.

Bebelusul, o fetita pe nume Maria Francesca nascuta la 14 octombrie, a decedat in noaptea de 25 spre 26 decembrie din cauza sindromului de "moarte subita la sugar", a explicat Gandais pentru AFP. Fetita a fost dusa succesiv in noaptea respectiva la doua spitale din regiune, dintre care o institutie din Corbeil-Essonnes, unde a fost constatat decesul la 26 decembrie, a adaugat o sursa apropiata dosarului, scrie MEDIAFAX.

La solicitarea familiei, o firma de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a cerut municipalitatii Champlan autorizatia de a inhuma bebelusul in cimitirul comunei. Dar primarul, Christian Leclerc, a refuzat fara "nicio explicatie", a asigurat Julien Guenzi, administratorul acestei firme. "El nu este obligat sa se justifice, dar raspunsurile ca acesta sunt foarte rare", a adaugat el.

Fetita va fi in cele din urma inhumata luni, intr-o alta comuna din apropiere, la Wissous.

"Din considerente umanitare, nu putem lasa aceasta situatie ca atare", a declarat pentru AFP primarul din Wissous, Richard Trinquier, din partea partidului de dreapta UMP al fostului presedinte Nicolas Sarkozy. "Unei mame care a purtat in pantec un copil timp de noua luni si care il pierde la doua luni si jumatate nu este cazul sa ii provoci si mai multa durere", a subliniat Trinquier.

In Franta, rudele unui defunct trebuie sa ceara autorizatie de inhumare primarului comunei unde se afla cimitirul ales. Inhumarea poate sa aiba loc in comuna in care locuia acesta, in cea in care a decedat sau acolo unde se afla cavoul familiei.

Nici primarul din Champlan, nici adjunctul sau nu au putut fi contactati pentru a reactiona, sambata dimineata.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.