Ministrii europeni de Externe si-au exprimat luni sustinerea fata de planul propus de ONU privind instaurarea unor zone de armistitiu in Siria, in special la Alep.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a propus pe 30 octombrie instituirea unor asemenea zone cu scopul de a permite distribuirea de ajutoare umanitare in aceasta tara, devastata de peste trei ani de un razboi care s-a soldat cu peste 200.000 de morti. El a apreciat atunci ca Alep (nord), impartit pe sectoare intre loialisti si rebeli inca din iulie 2012, ar putea sa fie "un bun candidat" pentru acest tip de zone. Intre timp emisarul ONU a negociat pe aceasta tema cu regimul si reprezentanti ai opozitiei.

Ministrii europeni s-au intalnit duminica seara, la Bruxelles, cu de Mistura. "Alep poate sa fie un loc de proba", inainte de aplicarea acestei retete si in alte parti, a apreciat ministrul spaniol José Manuel Garcia Margallo la sosirea la reuniunea lunara a ministrilor de Externe din statele membre UE.

Insa un asemenea armistitiu presupune sustinerea Rusiei, Iranului si Arabiei saudite in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat luxemburghezul Jean Asselborn.

In pofida faptului ca presedintele Bashar al-Assad "face parte din realitate", UE continua sa actioneze in vederea "unei Sirii fara al-Assad si fara Statul Islamic (SI)", o grupare extremista sunnita care a castigat teren in Irak si Siria, a subliniat sefa diplomatiei UE Federica Mogherini la finalul reuniunii.

Ea a salutat implicarea Rusiei, aflata altfel in conflict cu UE din cauza crizei din Ucraina, in gasirea unei solutii la conflictul sirian. "Este o buna ocazie ca Rusia sa joace un rol pozitiv", a apreciat ea, adaugand ca Iranul este, de asemenea, "un actor regional" si ca este necesar ca UE "sa se implice" impreuna cu Teheranul, aflat in dezacord cu Occidentul, pe de alta parte, asupra programului sau nuclear.

Sefa diplomatiei europene urmeaza sa efectueze vizite la Bagdad si Erbil, capitala Regiunii Autonome Kurdistan, saptamana viitoare.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Ministrii au anuntat intr-un comunicat comun ca "UE va cauta mijloace pentru a sustine in mod concret" eforturile lui de Mistura. Acest lucru ar putea consta in ajutarea "restabilirii guvernantei, administratiei locale si a serviciilor de baza" in zonele in care ostilitatile vor inceta.

Pe de alta parte, ei au intins o mana Bosniei, propunandu-i sa relanseze procesul de apropiere de UE in schimbul unui angajament scris din partea liderilor federatiei de a aplica reforme politice si economice. Ucraina a fost si ea indemnata sa puna in aplicare reforme economice si politice importante, promise de noul guvern proeuropean, in prima reuniune, luni seara, a primului "Consiliu de Asociere UE-Ucraina", la care urma sa participe premierul Arseni Iateniuk.

De asemenea, ministrii au decis luni sa creeze o misiune de consiliere si antrenament pentru fortele armate din Republica Centrafricana, cu scopul de transforma "armata republicana (intr-o forta) profesionista si multietnica" inaintea retragerii Fortei Europene din aceasta tara EUFOR, care efectueaza misiuni de patrulare la Bangui si al carei mandat se incheie in martie.

Citeste si:
Qatarul confirmă prelungirea armistițiului între Israel și Hamas cu...
Qatarul confirmă prelungirea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.