Papa Francisc a comparat Europa in fata Parlamentului European cu o "bunica" slabita, cerandu-i sa devina o "referinta pentru umanitate" si sa primeasca si sa ajute imigrantii care vin pe coastele sale.

"Unei Uniuni mai extinse, mai influente, pare (...) sa i se adauge imaginea unei Europe putin imbatranite si comprimate, care tinde sa se simta mai putin protagonista", a apreciat el in fata eurodeputatilor. Impresia generala oferita de Vechiul continent este "cea a unei bunici, a unei Europe care nu mai este fecunda si vie", in timp ce lumea a devenit "din ce in ce mai eurocentrica", a apreciat papa intr-un lung discurs cu un ton foarte personal si mai degraba critic in fata eurodeputatilor.

"A venit momentul sa abandonam ideea unei Europe inspaimantate si repliate inspre ea insasi", care sa fie "un punct de referinta pretios pentru toata umanitatea", a afirmat el. Francisc si-a reinnoit apelul din iulie 2013 cu privire la insula italiana Lampedusa: "Nu putem tolera ca Mediterana sa devina un mare cimitir! In barcile care ajung zilnic pe coastele europene sunt barbati si femei care au nevoie sa fie primiti si ajutati", scrie MEDIAFAX.

Potrivit lui, Europa trebuie sa puna in aplicare "legi care stiu in acelasi timp sa protejeze drepturile cetatenilor europeni si sa garanteze primirea imigrantilor". Francisc a incurajat, de asemenea, o extindere, in special catre Balcani, "care au suferit foarte mult din cauza conflictelor trecute".

"As vrea sa transmit un mesaj de speranta si incurajare tuturor cetatenilor Europei", intr-un moment in care aceasta este perceputa "din ce in ce mai putin ca un protagonist intr-o lume care priveste deseori cu superioritate, cu neincredere si adeseori cu suspiciune", a adaugat el, vorbind despre spiritul "fondatorilor" UE care voiau "depasirea diviziunilor si favorizarea pacii".

Dar "marile idei care au inspirat odinioara Europa par sa fi pierdut atractivitatea pentru a fi inlocuite cu lucrurile tehnice birocratice ale institutiilor", a regretat Francisc in discursul sau. Papa a denuntat, de asemenea, individualismul si consumatorismul, lipsa de solidaritate, birocratia, care reduc barbatii si femeile la "zalele unui angrenaj care ii trateaza ca obiecte de consum".

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

"O Europa care nu mai este deschisa dimensiunii care transcende viata, este o Europa care risca lent sa isi piarda sufletul si acest spirit umanist", a afirmat Francisc. Intr-o condamnare indirecta a avortului si eutanasiei, el a citat "cazul unor persoane in faza terminala, batrani abandonati si lasati fara ingrijire, copii care sunt ucisi in pantec de mamele lor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.