Ascensiunea Angelei Merkel, care desi este cea mai puternica femeie din lume mentine aparenta unei pozitii modeste, este reprezentativa pentru influenta pe care Germania reunificata o are la nivel globa

"Angela Merkel, cancelarul Germaniei si cea mai puternica femeie din lume, face toate eforturile pentru a nu parea interesanta", scrie The New Yorker intr-un material intitulat "Germanca tacuta - ascensiunea uimitoare a Angelei Merkel, cea mai puternica femeie din lume".

"Guvernul federal al Germaniei a avut o politica axata pe trei directii de la inceputul crizei din Ucraina. Sustinerea concertata a Ucrainei, efortul neincetat de a gasi o solutie diplomatica la criza si dialogul cu Rusia. Vom fi foarte persistenti in privinta consolidarii libertatilor, justitiei si in apararea dreptului la autodeterminare pe continentul european (...)", declara Merkel recent in Parlamentul german, "intr-un discurs lipsit de ton, ca si cum ar fi vrut ca audienta sa isi indrepte atentia in alta parte", noteaza publicatia americana, potrivit MEDIAFAX.

Dupa discursul Angelei Merkel, o deputata a partidului de stanga Die Linke, Sahra Wagenknecht, a denuntat politica externa a Cabinetului Merkel, sugerand ca este readus fascismul in Europa. "Trebuie sa oprim utilizarea abuziva a acestei pozitii foarte periculoase, semihegemonice, a Germaniei", a spus Wagenknecht. "Insa Angela Merkel a ignorat-o. Radea de ceva impreuna cu ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, si cu cel de Externe, Frank-Walter Steinmeier", observa revista The New Yorker. Istoricul Fritz Stern numeste reunificarea drept "a doua sansa primita de Germania" - o oportunitate noua de a deveni principala putere din Europa dupa perioada catastrofala de agresiuni din secolul XX.

"Iar Angela Merkel pare sa se potriveasca perfect cerintelor acestei a doua sanse. Intr-o tara in care polemicile pasionale si stilul macho au dus la ruina, detasarea analitica a lui Merkel si aparenta lipsa a mandriei sunt avantaje politice. Pe un continent unde teama de Germania nu a disparut, aerul de normalitate al lui Merkel face ca Germania aflata in revenire sa para mai putin amenintatoare", comenteaza publicatia The New Yorker. "Merkel are o personalitate care sugereaza ca este una dintre noi", confirma Katrin Göring-Eckardt, un lider al Partidului Verzilor.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

"Comparativ cu alti lideri germani, Merkel este o tripla anomalie: este femeie (divortata, recasatorita, nu are copii), este om de stiinta (chimist) si provine din fosta Germanie de Est. Aceste calitati - chiar daca o fac un personaj atipic pentru scena politica germana - au contribuit la ascensiunea sa extraordinara", subliniaza revista americana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.