Papa Francisc a declarat ca teoria evolutiei speciilor si Big Bang-ul sunt adevarate, iar Dumnezeu nu este un "magician cu o bagheta".

Papa Francisc a facut o serie de comentarii, in timpul unui discurs sustinut la Academia Pontificala de Stiinte, despre care expertii spun ca au dat lovitura finala unor "pseudo-teorii" precum creationismul si designul inteligent, ipoteze despre care unele voci spun ca au fost sustinute de fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea, scrie MEDIAFAX.

Papa Francisc a explicat ca teoria evolutiei speciilor si big bang-ul nu sunt incompatibile cu existenta unui creator, sustinand ca, dimpotriva, aceste teorii "cer existenta unui creator".

"Cand citim despre creatie in «Facerea», intampinam riscul de a ni-l imagina pe Dumnezeu ca fiind un magician cu o bagheta, capabil sa faca totul. Dar lucrurile nu stau asa. (Dumnezeu, n.r.) a creat oamenii si i-a lasat sa se dezvolte potrivit legilor interne pe care el le-a atribuit fiecaruia, pentru ca fiecare sa ajunga la desavarsire. Big Bang-ul, pe care astazi il consideram a sta la originea lumii, nu contrazice interventia creatorului divin, ci, mai degraba, o cere. Evolutia in cadrul naturii nu este incompatibila cu notiunea de creatie, pentru ca evolutia are nevoie de crearea unor fiinte care sa evolueze", a spus suveranul pontif.

Biserica Catolica a avut de multa vreme reputatia unei institutii care se opune stiintei, unul dintre cele mai faimoase episoade fiind fortarea lui Galileo Galilei de a-si retrage teoria considerata "eretica", potrivit careia Pamantul se invarte in jurul Soarelui, lucru de necontestat in prezent.
Comentariile suveranului pontif sunt in concordanta cu abordarea progresista a papei Pius al XII-lea, care a aratat deschidere fata de teoria evolutiei speciilor si a imbratisat deschis teoria exploziei primordiale (Big Bang-ul, n.r.).

In 1996, Ioan Paul al II-lea a facut inca un pas si a afirmat ca evolutia "este mai mult decat o ipoteza", este "un fapt dovedit".

Pe de alta parte, papa Benedict al XVI-lea si consilierii sai apropiati au sustinut ideea ca designul inteligent sta la baza evolutiei - ideea ca doar selectia naturala nu este suficienta pentru a oferi o explicatie pentru complexitatea lumii. In 2005, cardinalul Schoenborn, apropiat al fostului papa, a scris un articol in care a spus ca "evolutia in sensul unor stramosi comuni ar putea fi adevarata, dar evolutia in sensul neo-Darwinian - un proces neghidat, neplanificat - nu este adevarata".

Citeste si:
Rona Hartner a fost înmormântată astăzi. Aurel Pădureanu,...
Rona Hartner a fost...

Giovanni Bignami, profesor si presedinte al Institutului National de Astrofizica al Italiei, a salutat declaratiile papei Francisc.

"Afirmatia papei este semnificativa. Suntem descendenti directi ai Big Bang-ului care a creat Universul. Evolutia a pornit de la creatie", a declarat Bignami pentru agentia italiana de presa Adnkronos.

Giulio Giorello, profesor de filosofia stiintei la Milano, a declarat ca el considera ca papa Francisc "a incercat sa diminueze factorul emotional din cadrul unei dispute sau al unor presupuse dispute" cu stiinta. In ciuda diferentelor in ceea ce priveste abordarile teologice dintre cei doi suverani pontifi, Francisc l-a omagiat pe Benedict al XVI-lea cand a dezvelit un bronz al acestuia la sediul central al Academiei din Vatican.

Sursa video: independent.ie

Citeste si:
Laureatul Nobel care a consacrat teoria Big Bang vine in Romania
Laureatul Nobel care a...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.