Rusia este un exemplu in care cooperarea cu NATO nu a condus la pace si securitate si va ramane izolata pana cand va incepe sa respecte din nou regulile si suveranitatea altor natiuni.

"Rusia trebuie sa stie ca este izolata" pana cand se va conforma regulilor si va "respecta suveranitatea altor natiuni, inclusiv dreptul acestora de a-si alege singure destinul", a spus Vershbow, citat in acest comunicat NATO, la prima editie a Forumului Initiativa pentru Pace si Cooperare in Asia de Nord-Est (NAPCI), la Seul, evocand criza ucraineana.

"Rusia este un exemplu in care cooperarea cu NATO nu a condus la pacea si securitatea pe care am dori s-o vedem - cel putin nu inca", a apreciat adjunctul secretarului general al Aliantei Nord-Atlantice. "Desi putem indica mai multe puncte luminoase in cooperarea NATO cu Rusia, tabloul este foarte sumbru azi", a subliniat el, citand "aducerea pacii in Balcani, lupta impotriva terorismului si a proliferarii" inarmarii ca exemple pozitive ale acestei cooperari, scrie MEDIAFAX.

Insa, "odata cu actiunile nechibzuite impotriva Ucrainei si intimidarea a numerosi alti vecini, Rusia a parasit calea cooperarii pentru confruntare si agresiune", a denuntat Vershbow, exprimandu-si regretul fata de aceasta optiune.

Astfel ramane valabil in continuare "obiectivul nostru pe termen lung de a incuraja Rusia sa actioneze in mod responsabil si sa opteze pentru cooperare, de a fi o tara care actioneaza in cadrul comunitatii internationale pentru a solutiona probleme comune", a continuat el. "Dar pentru a face acest lucru, ea trebuie sa revina la respectarea regulilor si trebuie sa respecte suveranitatea altor natiuni, inclusiv dreptul acestora de a-si alege singure destinul - chiar daca Rusia nu este de acord cu aceste optiuni", a subliniat adjunctul secretarului NATO.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Vershbow, un fost ambasador american la Seul in perioada 2006-2008, a salutat, in acest discurs, "contributia valoroasa a Coreei de Sud la securitatea comuna" si a citat alte formate regionale cu cei peste 50 de parteneri din lume, intre care Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Dialogul Mediteranean (cu sapte state din Orientul Mijlociu si Africa de Nord) si Initiativa de Cooperare de la Istanbul (cu patru state din zona Golfului Persic).

"Aceste (formate) permit aliatilor si partenerilor NATO sa se reuneasca si sa schimbe puncte de vedere, sa identifice zone de interes reciproc si sa coopereze la nivel practic - in gestionarea crizelor, securitatii energetice, interoperabilitate, lupta impotriva coruptiei sau a terorismului", a spus el, subliniind ca, angajand parteneri in dialogul politic si cooperarea parctica, Alianta Nord-Atlantica a contribuit la mentinerea pacii, consiolidarea stabilitatii si promovarea progesului atat in regiunea euro-atlantica, cat si in afara ei.

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.