Politia britanica se confrunta cu un numar "foarte ridicat" de anchete legate de terorism si a dejucat mai multe comploturi anul acesta, a declarat, vineri, un oficial responsabil de combaterea terorismului.

"De la inceputul anului, am efectuat 218 arestari", a dezvaluit Mark Rowley, responsabil national pe probleme de contraterorism, intr-un comunicat. "Avem un numar extraordinar de ridicat de anchete impotriva terorismului", a adaugat el.

"Am dejucat mai multe proiecte de atentat in acest an", a afirmat oficialul. Rowley a precizat ca planurile teroriste erau "sofisticate, mergand de la planificarea individuala pentru a comite atacuri sangeroase spontane, pana la conspiratii mai complexe". Aproape toate proiectele par sa fie dirijate din strainatate sau inspirate de terorismul din strainatate, a mentionat oficialul.

Mark Rowley a mai afirmat ca gruparile extremiste folosesc retelele sociale intr-un mod din ce in ce mai sofisticat si ca politia retrage in fiecare saptamana documente extremiste de pe Internet, majoritatea avand legatura cu Irak si Siria si unele cu decapitarile si tortura. "Problema tinerilor, impresionabili si, in unele cazuri, vulnerabili, care se radicalizeaza prin intermediul Internetului, reprezinta un risc in crestere", a declarat Rowley.

In total 66 de persoane declarate disparute sunt suspectate ca ar fi plecat in Siria, potrivit responsabilului britanic pe probleme de contraterorism. Anuntul intervine dupa arestarea, in ultimele saptamani, a mai multor persoane implicate in comploturi "importante".

La sfarsitul lunii august, Marea Britanie a ridicat nivelul de alerta pentru securitate de la "substantial" la "grav", o premiera in ultimii trei ani, justificata de amenintarea terorista reprezentata de sutele de britanici care au luptat alaturi de combatantii islamisti in Irak si Siria. Autoritatile au evaluat la 500 numarul de britanici plecati sa lupte in Siria sau Irak si sunt preocupate in legatura cu cei care se intorc in Marea Britanie si care ar putea comite un atentat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.