Fenomenul sclaviei moderne ia amploare in Marea Britaniei, victimele, dintre care multe provin din Romania si Polonia, fiind tratate ca "vitele", vandute si tatuate de membrii gruparilor care vor astfel sa-si marcheze proprietatea.

Mii de persoane sunt tratate "ca vitele" de bande specializate in "sclavia moderna", care le tatueaza si le forteaza sa lucreze pe salarii de mizerie. Numarul victimelor aduse ilegal in Marea Britanie a crescut cu 20 la suta, de la 2.255 in 2012, la 2.744 in 2013, potrivit UK Human Trafficking Centre. Traficantii de persoane isi extind operatiunile de la prostitutie si fabrici de droguri, la spalatorii manuale de masini si misiuni caritabile fictive. Victimele sunt vandute si cumparate pentru numai 200 de lire sterline (256 de euro) si puse sa munceasca sub amenintarea violentelor impotriva lor sau a familiilor lor, scrie MEDIAFAX.

Multe dintre victime sunt copii est-europeni adusi in Marea Britanie pentru a cersi pe strazi, in timp ce traficantii le fura ajutoarele sociale primite de la stat. Adultii sunt pacaliti sa vina sa lucreze in Marea Britanie, adesea prin site-uri de recrutare sau prin agentii matrimoniale, cu promisiunea unor slujbe bine platite sau studii. Dar cand ajung in tara, sunt fortati sa lucreze ca prostituate, la ferme ilegale de canabis, in constructii sau la ferme izolate.

Victimele provin din 86 de tari, cele mai multe fiind din Romania si Polonia. In mod socant, o cincime, respectiv 602 victime, sunt copii, iar multi dintre acestia sunt fortati sa cerseasca, sa se prostitueze sau sa lucreze ca sclavi in locuintele unor persoane. Exista un numar tot mai mare de victime britanice (una din 14), dintre care multe sunt persoane fara adapost si vulnerabile, pacalite sa munceasca pentru familii nomade, sau trimise in Suedia si Norvegia, unde paveaza drumuri si alei timp de 14 ore pe zi.

Intrebat despre taturea victimelor de catre traficanti, Liam Vernon, de la National Crime Agency (NCA), a declarat ca aceste simboluri sunt folosite pentru a "semnala proprietatea". "Este o marcare, pur si simplu. Marchezi vitele, nu pot formula in termeni mai precisi. Asa ii vad infractorii pe oameni, ca pe un bun care poate fi cumparat si vandut. Asta vine cu pretul mizeriei si al traumelor fizice si psihice", a precizat Vernon.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.