ONU cere comunitatii internationale sa nu permita planului israelian de a "trasfera fortat" mii de beduini in Cisiordania ocupata.

Israelul incearca sa deplaseze mii de beduini din centrul Cisiordaniei catre Ierihon, in apropiere de frontiera iordaniana, au anuntat cotidianul Haaretz si o organizatie neguvernamentala. "Daca acest plan este pus in aplicare (...), se vor intari temerile privind un transfer fortat", a declarat seful UNRWA Pierre Krähenbühl intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

"Aceasta ar putea, de asemenea, sa deschida calea catre expansiunea coloniilor israeliene ilegale si sa compromita solutia cu doua state", palestinian si israelian, a adaugat Krähenbühl. "Le cer autoritatilor sa nu recurga la aceste transferuri si donatorilor si comunitatii internationale sa se pronunte clar impotriva", a continuat el cu o zi inainte de o conferinta la New York privind ajutorul acordat palestinienilor. Potrivit UNRWA, majoritatea beduinilor amenintati de planul de transfer sunt inregistrati ca refugiati.

Mai multe planuri care prevad relocarea beduinilor sunt supuse consultarilor cu oficialii acestei comunitati, a asigurat la randul sau departamentul militar israelian care se ocupa de Afacerile Civile in Cisiordania. "In efortul de elaborare a planurilor directoare pentru populatia beduina, care ar trebui sa le permita sa locuiasca in zone cu infrastructura adecvata, au avut loc zeci de reuniuni cu liderii beduini", a anuntat departamentul, contactat de AFP. Potrivit cotidianului Haaretz, un prim proiect prevedea relocarea unui trib inainte a de a se extinde la 12.500 de beduini din triburile Jahalin, Kaabneh si Racheida, fara sa aiba loc vreun dialog prealabil, asa cum a cerut Curtea Suprema israeliana.

UNRWA afirma ca printre beduinii vizati, unii traiesc in prezent in zona E1 si la Maale Adoumim in apropiere de Ierusalim, regiuni alese pentru constructia de noi colonii israeliene.

Proeictul de constructie israelian in zona E1, care leaga Ierusalimul de Est de colonia Maale Adoumim, este foarte controversat doarece ar taia Cisiordania in doua si ar izola Ierusalimul, compromitand viabilitatea unui viitor stat palestinian.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.