Franta, Marea Britanie si Germania i-au indemnat sambata pe israeleni si palestinieni sa ajunga la un acord in privinta unei incetari a focului in Fasia Gaza.

"Suntem foarte ingrijorati in legatura cu reluarea ostilitatilor in Fasia Gaza. Indemnam cele doua parti sa revina imediat la o incetare a focului", afirma ministrii de Externe Laurent Fabius (Franta), Philip Hammond (Marea Britanie) si Frank-Walter Steinmeier (Germania) intr-o declaratie comuna, citata de MEDIAFAX.

"Vom oferi sprijin deplin eforturilor angajate de Egipt in acest scop", adauga ei.

Atacurile israeliene s-au soldat cu cel putin cinci morti, sambata, in Fasia Gaza, unde ostilitatile au reinceput dupa esecul negocierilor de la Cairo.

"Toate partile ar trebui sa ia imediat masuri pentru a raspunde nevoilor umanitare, inclusiv facilitand accesul catre populatie", continua Fabius, Halmond si Steinmeier.

Cei trei oficiali s-au declarat "pregatiti sa-si aduca sprijinul la un armistitiu durabil". "Am facut deja propuneri in acest sens. Vom continua sa lucram asupra acestui punct impreuna cu partenerii nostri", subliniaza ei.

Miscarea palestiniana Hamas, venita la Cairo cu aliatul sau Jihadul Islamic si cu Fatah, a acuzat Israelul ca refuza sa accepte cererile sale fundamentale, intre care anularea blocadei impuse din 2006 Fasiei Gaza, si a refuzat sa prelungeasca armistitiul.

"Obiectivul final trebuie sa fie o revenire la negocieri in baza solutiei a doua state, care ramane singura cale de a solutiona conflictul si de a pune capat suferintelor pe care le cauzeaza", conchid cei trei ministri europeni.

De la reluarea ostilitatilor vineri dimineata, combatantii palestinieni au lansat zeci de rachete asupra teritoriului Israelului, care, in replica, a vizat aproximativ o suta de obiective din Fasia Gaza.

Egiptul in indemnat in repetate randuri, in calitate de mediator, la incetarea razboiului in Fasia Gaza, care s-a soldat cu aproape 2.000 de morti din 8 iulie, majoritatea civili palestinieni.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.