Germanul Martin Schulz a fost ales miercuri presedinte al grupului socialist din Parlamentul European (PE), un post pe care l-a ocupat si in legislatura precedenta, inainte sa devina presedintele institutiei.

Schulz, singurul candidat la functie, a fost ales cu 162 din cele 170 de voturi exprimate.

Candidat la postul de presedinte al Comisiei Europene (CE), Schulz si-a vazut sperantele afectate de rezultatul social-democratilor si socialistilor in alegerile europene de la 25 mai. Desi au inregistrat un usor avans, socialistii nu au reusit sa devanseze Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta), care ramane principalul grup politic in PE.

Grupul socialist revendica 191 de mandate, iar PPE 221.

Fostul presedinte PE nu a renuntat insa la ambitiile pe care le are, in cazul unui esec al candidatului PPE, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Sefii de stat si de guverne urmeaza sa propuna un nume in locul lui José Manuel Barroso la urmatorul summit, prevazut la Bruxelles la sfarsitul lui iunie. PE se va pronunta asupra numelui viitorului presedinte CE intr-o sesiune plenara, la Strasbourg, la jumatatea lui iulie.

"Nu trebuie sa intarziem un proces in cursul caruia popoarele din Europa s-au pronuntat. Jean-Claude Juncker trebuie sa primeasca un mandat in vederea formarii unei majoritati in PE, cu un angjament clar al tuturor grupurilor democratice", a declarat Schulz dupa ce a fost ales la conducerea grupului socialist.

"Cu toate acestea, grupul nostru va sustine un presedinte CE numai daca acesta este pregatit sa accepte marile provocari ale UE, si anume sfarsitul austeritatii, lupta impotriva somajului in masa - mai ales in randul tinerilor -, limitarea cresterii saraciei si excluderii sociale, lupta impotriva fraudei fiscale si o Europa mai competitiva prin cresterea investitiilor, modernizarea infrastructurlor si o interpretare mai supla a Pactului pentru stabilitate si crestere" economica, a adaugat el.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

De asemenea, liberalii l-au reales prin aclamatii pe belgianul Guy Verhofstadt ca sef al grupului lor.

Grupul liberal, care lupta cu conservatorii eurosceptici din cadrul ECR pentru pastrarea celei de-a treia pozitii in PE, i-a acceptat in randul sau pe separatistii flamanzi din cadrul N-VA, care doresc desfiintarea Belgiei actuale. Liberalii belgieni francofoni din cadrul MR au votat impotriva prezentei N-VA in grup, dar nu au reusit sa o impiedice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.