Autodiagnosticarea cu ajutorul site-ului Wikipedia este o idee neinspirata, afirma cercetatorii de la Universitatea Campbell din Statele Unite, potrivit carora 90% dintre termenii medicali publicati in celebra enciclopedie online sunt lipsiti de acuratet.

Cautarile efectuate de internauti pe acest site cu scopul de a gasi de unii singuri, fara sa consulte un medic, explicatii pentru simptomele lor reprezinta o idee neinspirata, spun savantii americani, intrucat 90% din explicatiile termenilor medicali contin erori.

Acest lucru este o consecinta a faptului ca site-ul Wikipedia, spre deosebire de enciclopediile traditionale, permite internautilor sa creeze, sa stearga si sa editeze explicatiile pentru diversi termeni, contribuind astfel la cresterea riscului de aparitie a unor erori. Totodata, companiile producatoare de medicamente au fost acuzate ca au sters paginile referitoare la efectele secundare ale produselor pe care le comercializeaza, scrie MEDIAFAX.

Robert Hasty, coordonatorul acestui studiu, a declarat: "Persoanele care cauta un diagnostic pe internet nu ar trebui sa foloseasca Wikipedia drept sursa principala de informatii, pentru ca articolele de pe acest site nu parcurg acelasi proces de vizualizare de catre comunitatea medicilor, asa cum se intampla cu revistele medicale".

"Cea mai buna sursa pentru o diagnosticare corecta este consultarea unui medic, care poate sa tina cont de istoricul medical al pacientului si de alti factori pentru a determina cel mai bun tratament", a adaugat el.

De lansarea sa din 2001, Wikipedia a devenit cel mai popular site in privinta cautarilor de referinte efectuate de internauti. Celebra enciclopedie online contine peste 31 de milioane de termeni in 285 de limbi, iar cel putin 20.000 dintre acestia au legatura cu domeniul sanatatii.

Autorii studiului, care au analizat o serie de informatii publicate pe Wikipedia despre diabet, cancer pulmonar si dureri de spate, au precizat: "Proeminenta Wikipedia a fost posibila datorita designului sau fundamental de baza de date colaborativa."

"Totusi, tocmai aceasta prima calitate a site-ului a generat o serie de ingrijorari in randul comunitatii medicale, in legatura cu acuratetea informatiilor pe care le contine", au adaugat cercetatorii americani.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Printre erorile continute de Wikipedia se numara si aceea potrivit careia pentru a diagnostica in mod corect hipertensiunea, valori ridicate ale tensiunii arteriale trebuie obtinute in cazul a cel putin trei monitorizari separate. Medicii spun ca aceasta afirmatie este incorecta si ar putea avea efecte periculoase intrucat determina o amanare in ceea ce priveste inceperea tratamentului.

O alta definitie publicata pe Wikipedia arata ca antidepresivele nu sunt benefice pentru copii. Dar, potrivit cercetatorilor, aceasta afirmatie este incorecta si ar putea sa-i faca pe parinti sa refuze administrarea acestor medicamente pentru copiii lor.

Producatorii de medicamente au fost si ei acuzati ca editeaza paginile de pe Wikipedia pentru a inlatura paragrafele despre efectele secundare daunatoare ale produselor pe care le comercializeaza.

Citeste si:
Rusia a blocat site-ul cotidianului german Die Welt
Rusia a blocat site-ul...

In 2009, angajatii de la AstraZeneca au fost acuzati ca au sters o fraza de pe acest site in care se spunea ca un anumit medicament recomandat in tratarea sindromului maniaco-depresiv ii face pe adolescenti "sa se gandeasca mai mult sa se automutileze sau sa se sinucida".

Autorii studiului spun ca, in mod ingrijorator, chiar si personalul medical a inceput sa consulte din cand in cand site-ul Wikipedia. Potrivit unor studii anterioare, pana la 70% din totalul medicilor si studentilor la medicina recunosc ca folosesc acest site pentru a cauta anumite referinte medicale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.