Consiliul de Securitate al ONU a plasat, joi, pe lista neagra a "organizatiilor teroriste straine" gruparea islamista nigeriana Boko Haram, din cauza legaturilor acesteia cu Al-Qaida.

Nigeria a cerut adoptarea acestei masuri Comitetului de sanctiuni impotriva Al-Qaida, aflat in subordinea Consiliului de Securitate, si niciun stat membru al comitetului nu s-a opus, au anuntat diplomati.

Sanctiunile constau in inghetarea averilor, un embargo asupra armelor si interdictii de calatorie.

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a salutat intr-un comunicat aceasta "masura importanta" care, in opinia ei, "va priva Boko Haram se surse de finantare considerabile, de armament si de posibilitatea de a se deplasa. Aceasta decizie releva unitatea comunitatii internationale" in lupta contra acestei grupari, a adaugat ea.

In total, 276 de eleve au fost rapite pe 14 aprilie, la Chibok, in statul Borno (nord-est), populat de o importanta comunitate crestina. Potrivit politiei, 223 dintre ele sunt in continuare in captivitate, iar 53 au reusit sa fuga.

Gruparea Boko Haram militeaza pentru introducerea legii islamice (sharia) in nordul Nigeriei, fiind acuzata de atacuri soldate cu mii de morti. Gruparea a inceput actiunile insurgente in anul 2009, vizand atat militari, cat si civili.

.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.