Grecia a inceput sa voteze, duminica, in cadrul primului tur al alegerilor locale percepute drept un test la jumatatea mandatului pentru coalitia dreapta-socialisti a lui Antonis Samaras, in fata partidului stangii radicale Syriza, si un barometru politic inaintea alegerilor europene.

Deschise de la ora locala 07.00 (07.00 ora Romaniei), birourile de vot se vor inchide la ora 19.00 (19.00 ora Romaniei). Rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la urne sunt asteptate imediat, inaintea primelor rezultate anuntate in jurul orei 20.00 GMT (23.00 ora Romaniei).

Milioane de persoane sunt chemate sa aleaga cu majoritate absoluta 325 de primari si 13 presedinti de regiuni, dat toti ochii sunt indreptati spre culoarea care va domina harta electorala: albastrul partidului conservator al premierului sau rosul Syriza, formatiune condusa de Alexis Tsipras.

Ultima lor confruntare dateaza de la alegerile legislative din iunie 2012.

Stanga radicala, care pana atunci abia intrunea 5 la suta din voturi, se vedea propulsata ca a doua forta politica a tarii, cu 27 la suta din voturi, clasandu-se dupa Noua Democratie (ND, dreapta), care obtinea 30 la suta.

Doi ani mai tarziu, spectrul "Grexit" a disparut, tara urmand sa intoarca pagina celor sase ani de recesiune dar continuarea unei politici de austeritate si cresterea somajului la peste 26 la suta au uzat coalitia lui Antonis Samaras, care guverneaza impreuna cu socialistii.

"Votul de duminica se bazeaza pe caracteristici locale dar in fond este o proba de forta intre cei care tolereaza politica guvernamentala si cei care vor sa trimita un mesaj de protest", apreciaza Thomas Gerakis, directorul Institutului de sondaje Marc.

Daca scrutinul local se polarizeaza pe duelul intre Noua Democratie si Syriza, acestea fiind cot la cot in sondaje in jurul a 20 de procente, el arata si o atomizare a peisajului politic dupa mai multe decenii de bipartism.

Inainte de izbucnirea crizei datoriilor la sfarsitul lui 2009, conservatorii si socialistii Pasok aveau circa 80 la suta din voturi. Aceste alegeri locale au vazut o explozie a numarului de candidaturi independente.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

In principalele orase ale tarii, Atena si Salonic, candideaza doi independenti, Georges Kaminis si Yannis Boutaris, alesi in 2010 cu sustinerea taberei de centru-stanga, care isi devanseaza in mare masura adversarii.

Printre candidatii pentru primaria Atenei figureaza si Ilias Kassidiaris, deputat si purtator de cuvant al partidului neonazist Zori Aurii, inculpat ca majoritatea parlamentarilor partidului pentru participare la "o organizatie criminala" dupa doua crime imputate membrilor formatiunii.

El este creditat cu peste 10 la suta din intentiile de vor, situandu-se pe locul al patrulea, si a ales ca afis electoral o fotografie cu el incatusat, incadrat de politisti, realizata in momentul arestarii sale in septembrie.

Pariul Syriza la Atena este sa fie prezent in al doilea tur. Acesta este obiectivul si in noua din 13 regiuni.

Citeste si:
Peste 30.000 de români din diaspora s-au înscris la europarlamentare
Peste 30.000 de români din...

Marea victorie a stangii radicale ar fi sa castige regiunea Atenei (Attica), ce reuneste 30 la suta din corpul electoral, in fata actualului presedinte sustinut de socialistii din Pasok (redenumit Maslin).

Pasok a castigat opt dintre cele 13 regiuni in urma cu un an. Partidul a suferit insa o implozie si in prezent este creditat cu 5 la suta din intentiile de vot. Spatiul lasat gol stimuleaza apetitul, in special pe cel al noului partid, To Potami, lansat in urma cu cateva saptamani de un prezentator de televiziune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.