Temerile cu privire la un aflux de romi in Marea Britanie s-au dovedit nefondate si a venit vremea renuntarii la prejudecati si unei examinari a potentialului unei contributii din partea romilor, indeamna un lingvist britanic intr-un comentariu publicat in editia online a ziarului The Guardian.

"Perceptia si prejudecatile stau in calea evaluarii rationale a problemelor reale cu care se confrunta imigrantii romi", scrie profesorul de lingvistica Yaron Matras de la Universitatea din Manchester, un specialist intre altele, in limba romani. In opinia sa, inlaturarea acestor prejudecati va releva ca oportunitatile sunt mai importante decat provocarile.

El sustine ca, in comparatie cu vecinii lor din cartierele sarace in care tind sa se instaleze, romii sunt mai susceptibili sa-si gaseasca locuri de munca, iar copii lor sa mearga in mod regulat la scoala. De asemenea, acuzatiile cu privire la "inclinatia catre infractiuni" care le este atribuita au fost respinse in mod repetat de catre politia locala ca lipsite de fundamnet, subliniaza profesorul.

In loc sa se urmareasca schimbarea comportamentului sau culturii lor, provocarea cu care se confrunta imigrantii romi este sa beneficieze de pe urma oportunitatilor pe plan local, deprinderea unor noi abilitati si participarea la viata comunitatii, pastrandu-si totodata identitatea si valorile ca orice alta etnie, pledeaza el, scrie MEDIAFAX.

Insa cea mai mare provocare este modul in care pot fi schimbate atitudinile fata de romi. "Incluziunea sociala poate avea loc, prin definitie, numai atunci cand practicile care contribuie la excludere sunt eradicate. In loc sa-i invinovatim pe romi din cauza fricilor si fanteziilor noastre, este necesar sa ii intelegem si sa ne permitem sa ne inspiram din generozitatea, flexibilitatea si angajamentul lor in sprijinul reciproc", pledeaza Matras.

Profesorul isi incepe comentariul cu un episod petrecut in urma cu o saptamana intr-o frizerie din Birmingham, in care frizerul s-a plans de "competitia" reprezentata de angajarea imigrantilor, care mentine salariile mici, acesta afirmand in gluma ca "probabil sunt romani, iti dai seama dupa caravanele de afara". In opinia sa, comentariile rasiste ale frizerului releva perceptia publica eronata, dupa o dezbatere in acest sens, cu privire la imigratia romanilor, dar si punerea unui semn de egalitate intre romani si romi.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Cuvantul "«Roma» (rom) chiar seamana un pic cu (cuvantul) «Romanian» (roman), deci nu poti invinovati oamenii ca sunt confuzi", apreciaza el, subliniind insa ca asemanarea este intamplatoare si ca exista comunitati importante de romi in Bulgaria, Slovacia, Ungaria si alte tari. El subliniaza ca "cei mai multi romi nu traiesc in caravane, asezandu-se in Europa de Sud-Est si Centrala inca din secolul al XV-lea, adesea segregati la marginea oraselor si satelor".

In opinia sa, imaginea romilor de pe strazile din Marea Britanie este cea care declanseaza o "reactie emotionala" mai puternica decat in cazul oricaror alti imigranti din UE veniti sa munceasca. El denunta afirmatiile vicepremierului Nick Clegg, care i-a caracterizat in noiembrie ca "intimidanti" si "ofensatori" in comportament, dar si acuzatii nefondate potrivit carora au rapit copii in Grecia si Irlanda, care contribuie la aceasta imagine.

Citeste si:
Răzvan Miheț, criticat că nu face nimic pentru copiii lui. Gina...
Răzvan Miheț, criticat că nu...

Prezenta romilor in Marea Britanie este perceputa ca o "provocare" din cauza ca acestia traiesc in familii extinse si se bazeaza pe structurile familiei pentru ajtor, explica universitarul, adaugand ca aceasta este totodata cauza imigrarii in grupuri largi si a faptului ca socializeaza in grupuri mari afara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.